Accessibility Tools

Skip to main content

A jövő nemzedék lengyel-magyar barátsága.

2011. október 04
A lengyel-magyar barátság ősi, Veszprém megye és Tarnow együttműködése régi keletű.
Balatonfüredi és tarnowi iskolások már a hatvanas években részt vettek sport és kulturális találkozókon.
Tarnow városa sokszor megrendezte már a versmondó versenyt, és a Bem József születési évfordulójához kötődő történelmi vetélkedőt.
2009-ben anyagi okok miatt elmaradt volna a verseny, a Veszprém megyei önkormányzat és az ifjúsági közalapítvány azonban közösen vállalta a találkozó megszervezését. Akkor kilenc erdélyi, Lengyelországi és hazai –Bem József nevét viselő- általános iskolai csapat nevezett a versenyre. A vetélkedő nagy sikert aratott és további kapcsolatok kialakulását is segítette.
 
Ebben az esztendőben szeptember 14-18. között, a magyar-lengyel együttműködés éve jegyében a magyar szabadságharc legendás tábornokáról, Bem Józsefről elnevezett történelmi vetélkedőt szervezett a Veszprém Megyei Önkormányzat, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fővédnökségével és támogatásával. A rendezvényen 169 diák és tanár vett részt, 35 oktatási intézmény (21 középfokú, 14 általános iskola) képviseletében. A vetélkedőnek a csopaki ifjúsági tábor biztosított helyszínt, ahová az ország minden részéből, valamint Erdélyből és Lengyelországból is érkeztek fiatalok.
A zsűri elnöke dr. Kovács István volt krakkói konzul, tagja Dankú Pál erdélyi helytörténész, illetve Jolanta Adamczyk, a tarnówi múzeum munkatársa voltak.
A szeptember 15-i megnyitón a diákokat és kísérőiket Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta a lengyel-magyar barátság történelmi gyökereit. A fiatalokhoz szólva kiemelte: Õk a jövő generációja, akiknek nagyon fontos, hogy ismerjék a történelmi múltjukat, melyhez a Bem József történelmi vetélkedőre történő felkészülés jó alkalmat teremt. Ambrus Tibor, Csopak polgármestere üdvözölte a jelenlévőket, külön a testvérvárosukból, My¶lenice –ből érkező fiatalokat.
A versennyel egy időben nyitották meg az ifjúsági üdülőben Tarnów, Bem József szülővárosa című kiállítást is.
A három napos tábor nemcsak a versenyről szólt, a gyerekeknek kézműves és szórakoztató szabadidős programokat szerveztek, Balatonfüreden és Tihanyban településismereti interaktív játékon vettek részt a vegyesen összeállított csapatok. A rendezvény részeként a diákok megkoszorúzták Bem József szobrát a róla elnevezett iskolában Balatonfüreden.

Az eredményhirdetésre szeptember 17-én, a diákokkal zsúfolásig telt Szent István teremben került sor, ahol megjelent Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, és Roman Kowalski lengyel nagykövet is.
A záróünnepségen elhangzott beszédekből a kormany.hu honlapról idézünk.
„A barátság az egyik legértékesebb dolog, mind egy ember, mind egy nép életében - hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügy miniszter Veszprémben, ahol Roman Kowalski lengyel nagykövettel ünnepélyesen zárták le a KIM által, Csopakon megrendezett, Bem tábornok életéről szóló tábort.
Navracsics Tibor beszédében hangsúlyozta, hogy egy barátságért sokat kell tenni, hiszen az nem jön magától: sok gesztust kell tenni, olyan dolgokat, melyek a hétköznapokban nem adódnak maguktól.
Ami igaz az emberek közötti, az igaz a népek közötti barátságokra is. Lengyelek és magyarok gyakorlatilag "gyermekkori" barátok, melyre kevés példa akad Európa nemzetei között - emlékeztetett a miniszter. Hiszen - folytatta - a háborúk és válságok ellenére mindig kitartott egymás mellett a két ország és mindig számíthattak egymásra. Az emberekéhez hasonlóan, azonban ebben az esetben is sokat kell tenni a jó kapcsolatért.
Ezért tartottuk fontosnak a lengyel igazságügyi miniszterrel - mutatott rá Navracsics Tibor - a két ország kapcsolatát erősítő együttműködés kialakítását. Bízom abban, hogy a tábor hozzájárult a két nép közötti kapcsolat erősödéséhez és születtek új barátságok - jelentette ki a politikus. A közigazgatási és igazságügyi miniszter megköszönte a gyermekek kitüntető érdeklődését, a felkészítő tanároknak pedig, hogy hozzájárultak a barátság elmélyítéséhez. Beszéde végén a miniszter személyesen mutatta be azokat az ajándékokat, melyet minden résztvevő hazavihetett emlékül: egy jegyzetfüzetet, egy bögrét és egy, a lengyel magyar együttműködésre emlékeztető pólót.
Roman Kowalski megköszönte Navracsics Tibornak a meghívást, valamint azt, hogy szabadidejéből áldoz a lengyel-magyar barátság ápolására.
A mai nap a lengyel történelem különleges napja, hiszen szeptember 17-én támadta meg egykor a Szovjetunió Lengyelországot. A háború következményeit az ország a következő ötven évben is viselte, ám a magyarok már ekkor is megmutatták, hogyan lehet emberi arccal fordulni egy másik nép felé - emlékeztetett. A lengyel nagykövet minden résztvevőnek egy kétnyelvű, lengyel-magyar történelmi olvasókönyvet ajánlott fel. Beszéde végén Roman Kowalski meghatottan jelentette ki: ha ennyi fiatal képviselteti magát egy ilyen eseményen, akkor van remény arra, hogy a lengyel-magyar barátságnak gyümölcsöző jövője lesz.”
Erre a tábor parkjában a magyar és lengyel diákok kötetlen, éjszakába nyúló barátkozása és beszélgetéseik adnak reményt. Beszéde után minden iskola képviselőjének egy lengyel-magyar történelmi olvasókönyvet ajándékozott.
A III. Béla Gimnázium diákja Somogyi Laura mutatta be a meglepetést. A nagyszebeni csata két jelenetét festették meg önkéntes munkában Molnár Zoltán, Somogyi Laura, és Kostyik Dominika 13. M osztályos tanulók. Felkészítő tanáraik, Szeifert György és Földesi Barnabás. A Bem Józsefet és Petőfi Sándort megörökítő képek nagy sikert arattak.
Az ünnepségen a Kisművész elnevezésű, 5-10 éves korosztály számára meghirdetett rajzpályázat győzteseit is jutalmazták. Két témakörben 1200 pályamű érkezett a versenyre, közülük 720 Veszprém megyéből.
A műsorban fellépett a Kisbakony néptáncegyüttes és a Csermák Antal Zeneiskola harsonásai is.
A történelmi vetélkedőben az általános iskolások közül első helyen a lemhényi (Erdély) diákok végeztek, míg a középiskolásoknál a győzelmet a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium csapata szerezte meg. A győztesek, illetve a helyezettek egy-egy hetet üdülhetnek majd a vendéglátó országban.
Veszprém megyéből is több általános és középiskola képviseltette magát.
Egyéniben a legeredményesebb a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulója, Pichner Éva volt, aki 4. .helyezést ért el, csapatversenyben a zánkai Egry József Szakközépiskola szerepelt legjobban.
 
megérkezésmegnyitóBalatonfüred - Tihany
vetélkedőeredményhírdetésrajzpályázat
 

Összes hír 2009-től napjainkig