Accessibility Tools

Skip to main content

Megyeszerte emlékeztek az aradi mártírokra

2011. október 12

Október 6-án megyénk minden városában és több községében is megemlékeztek a 13 aradi tábornok és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök 162 évvel ezelőtti kivégzéséről.
Várpalotán a Thuri-téren található 48-as emlékműnél tisztelegtek a vértanúk áldozata előtt. Az ünnepségen az önkormányzat nevében Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester, valamint több civil szervezet képviselői helyezték el a tisztelet koszorúját az emlékmű lábánál.

Veszprémben az önkormányzati megemlékezés első állomása a Dózsavárosi temetőben volt. Rendvédelmi és civil szervezetek, Némedi Lajos alpolgármester, a Fidesz és az LMP valamint a Dózsavárosi iskola helyezték el koszorúikat Kovács Imre honvéd tüzérmester, majdani veszprémi polgármester emléktáblájánál Az ünnepségen Kovács Norbert, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke is részt vett.
Tapolcán immár hagyományosan koszorúzással, műsorral emlékeztek meg az 1849-ben ugyanezen a napon kivégzett aradi vértanúkról. Az ünnepségen részt vett Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke is. A katonai emlékparkban Kapy Izabella mondott beszédet. A tapolcai tanárnő felidézte a kivégzés körülményeit, a forradalom és szabadságharc történelmi hátterét, majd a Tapolcai Általános Iskola Batsányi tagintézményének diákjai léptek elő. A gyerekek a kivégzett hősöket megszemélyesítve mutatták be szép műsorukat. A város önkormányzata és a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület által szervezett megemlékezésen, a rendezőkön túl több párt, szervezet is koszorúzott.
Pápán a megemlékezők a Március 15. téren hajtottak fejet az aradi vértanúk emléke előtt csütörtökön. Az eseményen Bocskay László önkormányzati képviselő beszédében a történelmi események felelevenítése után kiemelte, a mai napon azon mártírok előtt rójuk le tiszteletünket, akik életüket adták a szabadságért. - Számunkra az aradi vértanúk példája azt az üzenetet közvetíti, hogy a magyar szabadság és függetlenség eszménye az építést, az alkotást, az értékteremtést hordozza magában – fogalmazott a szónok.
Az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtiszttel, az aradi vértanúkkal egy időben végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost, Pesten. Rá is, és minden akkor kivégzett szabadságharcosra emlékezik a nemzet október hatodikán.

 

 

Összes hír 2009-től napjainkig