Accessibility Tools

Skip to main content

Neubauer Edit Finnország új magyarországi tiszteletbeli konzulja

2011. október 19

Beiktatták Neubauer Editet - a Villa Medici Hotel & Étterem tulajdonosa személyében - a Finn Köztársaság új tiszteletbeli konzulját tegnap Veszprémben. Finnországnak eddig öt tiszteletbeli konzulja volt Magyarországon, a hatodik Neubauer Edit, a konzulok között az egyik legfiatalabb és az egyedüli nő. A konzulátust csütörtökön avatták Veszprémben. Hazánkban Debrecenben, Komáromban, Miskolcon, Pécsett és Szegeden, csütörtök óta pedig Veszprémben, a Hotel Villa Mediciben működik tiszteletbeli konzulátus.

Jari Vilén, Finnország nagykövete az avatási ceremónián elmondta: a tiszteletbeli konzul egyik legfontosabb feladata, hogy erősítse a két ország közötti kereskedelmi, gazdasági, tudományos és kulturális kapcsolatokat. Másik megbízatása, hogy segítse azokat a finn állampolgárokat, akik baja kerülnek a régióban. Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy ez a nap a barátságról szól. A tiszteletbeli konzul feladata, hogy közel hozza egymáshoz Magyarországot és Finnországot, a magyar és finn embereket. Közös felelősségünk, hogy megismertessük Európát kincseinkkel, értékeinkkel.
Neubauer Edit, az új tiszteletbeli konzul megköszönve a bizalmat és a kinevezést elmondta, hogy minden lehetséges eszközzel segíteni fogja a két ország közti kapcsolat fejlődését.
Az ünnepségen - ahol a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai adtak műsort - Porga Gyula polgármester Pro-Meritis-díjat adományozott dr. Szakonyi Jánosné Hanzelik Zsuzsannának, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület gazdasági titkárának, melyet Tímár Veronika, az egyesület tiszteletbeli örökös elnöke vett át.
Az ünnepélyes beiktatáson a Veszprém Megyei Önkormányzat képviseletében Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés alelnöke és Dr. Imre László főjegyző vett részt.

Összes hír 2009-től napjainkig