Accessibility Tools

Skip to main content

Ünnepi megemlékezések a megyeszékhelyen

2011. október 25

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55 évfordulója alkalmából rendezett veszprémi ünnepségek sora október 23-án, délután Sebő József történelmi játékával vette kezdetét, amelyet öt helyszínen adtak elő a Pannon Egyetem versmondó műhelyének hallgatói.

Az ünnepi program folytatásaként a Brusznyai emlékműnél Ágh Péter, a Fidelitas országos elnöke mondott beszédet. Mint mondta, 1956. október 23-a a bátorság, öntudat és áldozat napja volt, a mi legnagyobb legendánk, amit lódenkabátos, mosolygó arcú fiatalemberek kezdtek el szolidaritásból, szabadságszeretetből, megmutatva, hogy a lengyel nép mellett állnak és elegük van a hazugságból. Ágh Péter a bibliai Dávidhoz hasonlította az 56-os forradalmárokat, akik szembeszálltak a szovjet Góliáttal és nyertek: különben a kommunista birodalom nem dőlt volna össze.

A beszédet követően Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke és Dr. Horváth Zsolt, országgyűlési képviselő a Veszprém Megyei Önkormányzat képviseletében koszorút helyeztek el a Brusznyai emlékműnél. A Petőfi Színházban az esti ünnepséget egy kiállítás megnyitója előzte meg, amelyet Anna Derbin, a budapesti lengyel nagykövetség konzulja nyitott meg. A színház díszelőadását Kovács Norbert alelnök is megtekintette.

Összes hír 2009-től napjainkig