Accessibility Tools

Skip to main content

Idősek Világnapi ünnepség Veszprémben

2011. október 26

Megemlékezés a szépkorúakról

A Veszprém Megyei Önkormányzat ebben az évben is megrendezte az Idősek Világnapi ünnepségét október 18-án, a megyei könyvtár Kisfaludy termében. Az ünnepségre meghívást kaptak a három reprezentatív megyei nyugdíjas szervezethez tartozó nyugdíjas klubok vezetői, akik több ezer nyugdíjas társuk képviseletében voltak jelen, a megye minden részéről.

A megjelent nyugdíjas szervezetek vezetőit Rybár Judit, a Veszprém Megyei Önkormányzat Humánerőforrás Iroda egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi csoportvezetője köszöntötte. Az ünnepséget Paulics István a Nyugdíjasok „Életet az Éveknek” Veszprém Megyei Egyesületének elnöke nyitotta meg. Az elnök hangsúlyozta, sokat jelent az időseknek, hogy az önkormányzatok, így a megyei önkormányzat is odafigyel rájuk. Bár az ünnepségen is különböző szervezetek képviselői vannak jelen, a mindennapi életben keletkezett problémáik megegyeznek, és ezért a nyugdíjasok hamar szót értenek egymással.
A megyei önkormányzat képviseletében ünnepi beszédet mondott Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés alelnöke. Köszöntötte a megjelent szépkorúakat, majd kiemelte, nagyon sok távol-keleti országban a vezetők hagyományosan tisztelik az időseket és a véleményük, tanácsuk nélkül fontos dolgokban nem is döntenek. Hangsúlyozta, sajnos ez a fogyasztói társadalmakban mára nem így alakult. Az Idősek Világnapja ezt a hiányt próbálja pótolni akkor, amikor ezen a napon lehetőségeket biztosítanak az időskori problémák megbeszélésére. A nyugdíjas szervezetek legfőbb feladata az, hogy azoknál az időseknél, ahol hiányzik a család, a klubélet szervezésével biztosítsák a közösséghez való tartozás érzését, tette hozzá az alelnök.
A nyugdíjas szervezetek nevében Demeter Ferenc, a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöke köszönte meg az idősbarát önkormányzatok nyugdíjas kluboknak nyújtott támogatást. Hangsúlyozta, napjainkban a nyugdíjas klubok nagyon fontos szerepet játszanak a települések életében, az egyik legjobban mozgósítható civil szervezetekké váltak. Kiemelte, a jövőben többet kell foglalkozni a generációk közötti együttműködés fejlesztésével, mert értelmes elfoglaltság biztosításával a nyugdíjas ember az élete végéig nagyon hasznos tagja lehet a társadalomnak.
Az ünnepségen elismerő oklevelek átadására is sor került. Az okleveleket Polgárdy Imre alelnök, a nyugdíjasok munkáját méltató szavak kíséretében adta át a szervezetek képviselőinek. Elismerésben részesült Vanek Emánuel, a nemesgulácsi, Tál Gézáné a nagyvázsonyi klub vezetője, Badics Gézáné a pápai nyugdíjas szervezet titkára, valamint Szlávik Tamásné, Nagy Ida, Medve Mihály aktivisták.
A megemlékezés végén a veszprémi Petőfi Színház két kiváló művésze Módry Györgyi és Szeles József zenés műsorral szórakoztatta a megjelenteket.

Összes hír 2009-től napjainkig