Accessibility Tools

Skip to main content

A kínai Guangdong tartomány kormányzója udvariassági látogatást tett Schmitt Pál köztársasági elnöknél

2011. november 02

Együttműködési megállapodást írtak alá Veszprém megye és a kínai Guangdong tartomány között


Schmitt Pál köztársasági elnök udvariassági látogatáson fogadta Huang Huahuát, Kína Guangdong tartományának kormányzóját és delegációját a budapesti Sándor Palotában, október 28-án.

Schmitt Pál a találkozón hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a magyar-kínai kapcsolatok fejlesztésére, és kiemelte személyes elkötelezettségét az ügy mellett. "Arra törekszünk, hogy a diplomáciai kapcsolatfelvétel óta eltelt 61 év pozitív kétoldalú hagyományaira építve fejlesszük kétoldalú kapcsolatainkat Kínával" - fogalmazott az államfő a közlemény szerint.
A megbeszélést követően a magyar államfő jelenlétében együttműködési megállapodást írt alá Huang Huahua tartományi kormányzó és Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. A találkozón jelen volt Ms. Gao Jian, kínai nagykövetasszony is.
Az aláírt dokumentum értelmében Guangdong tartomány és Veszprém megye a kölcsönös előnyök biztosításával hosszú távú baráti kapcsolatokat kíván létrehozni, feltárva a lehetőségeket az együttműködésre a gazdaság, tudomány, technológia, oktatás, kultúra, turizmus és az egyéb kölcsönös érdeklődést érintő területeken. A megállapodás a Veszprém Megyei Közgyűlés jóváhagyását követően lép életbe.

Guangdong tartomány Kína déli részén helyezkedik el, népessége 106 millió fő, területe 179 800 km2, tengerpartja 3 368 km hosszú. Földrajzi elhelyezkedése kedvező, ennek köszönhetően az ország gazdaságában és külkereskedelmében mindig vezető szerepet játszott. Közvetlen szomszédjai Hongkong és Makaó, két legnagyobb városa Kanton és Shenzhen. Kantont - Guangdong tartomány székhelyét - Peking és Sanghaj mellett Kína három legjelentősebb városa közé szokták sorolni.
A megbeszélés során a tartományi kormányzó különösen a borok és a libamáj export iránt mutatott érdeklődést. A találkozó befejeztével Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke Veszprém megye borával ajándékozta meg a kormányzót és a nagykövet asszonyt.

Összes hír 2009-től napjainkig