Accessibility Tools

Skip to main content

Emlékezés a korona őreire

2011. november 14

A Szent Korona-emlékhelynél tartott megemlékezésen nemzeti jelképünk veszprémi napjait idézték fel november 10-én Veszprémben. Az emelkedett hangulatú ünnepség atmoszféráját végig meghatározta az emlékjel mellett felsorakozó koronaőrökből sugárzó méltóság és büszkeség, ahogy elődeik feladatát folytatva tisztelegtek a múlt előtt.

1944 novemberében és decemberében a Szent Korona, s általa az ezeréves magyar állam keresett magának menedéket Veszprémben. A hős koronaőrök demokraták voltak és keresztények. Hittek abban, hogy a magyar nemzetnek van jövője, s abban, hogy a nemzeti és a nemzetközi szocializmus halálos fojtogatását is túl fogja élni - hangsúlyozta köszöntőjében dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Keresztény Katonák Szövetsége által szervezett emlékezésen.
A Jókai utcai Szikla bejáratánál található emlékhelynél dr. Navracsics Tibor kiemelte, 1944 végén hazatért Veszprémbe a korona.
- A koronázási palástot veszprémvölgyi apácák hímezték, ide előbb érkezett a kereszténység, mint a magyarság, s tudjuk, hogy az állam egyik központja volt városunk. Hazalátogatott tehát 1944-ben a korona, s megerősítette azt a hitünket, hogy a magyar nemzet minden csapást kibír - mondta el a miniszterelnök-helyettes.
- Egy évvel ezelőtt a kormányzat képviselői, a város vezetői, a Magyar Honvédség alakulatai, a Keresztény Katonák Szövetsége és civil szervezetek közösen avattak méltó emléket a nemzetünk jelképét mentő koronaőröknek. Az összefogás ünnepe is tehát a mai nap - mondta el az emlékjel előtt dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő.
Ezt követően a tisztelet koszorúit helyezte el Dr. Navracsics Tibor, dr. Horváth Zsolt, valamint dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke, Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere és a megjelent katonai szervezetek képviselői.
Az ünnepség zárásaként Márfi Gyula veszprémi érsek, valamint Jákob János protestáns tábori püspök mondott imát a hős koronaőrökért.

Fotó: Kálmánfi Gábor

Összes hír 2009-től napjainkig