Accessibility Tools

Skip to main content

A tudomány napját ünnepelték a Pannon Egyetemen

2011. november 14

PhD doktorok avatására került sor a veszprémi Pannon Egyetem aulájában, november 11-én, a tudomány napjának ünnepségén. A tudomány a leghitelesebb igazodási pont, a jövőbe vetett bizalom biztosítéka, mondta beszédében dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára. A magyar tudomány napját 1997 óta ünnepeljük, arra emlékezve, hogy 1825. november 3-án, a pozsonyi országgyűlésen határoztak a Magyar Tudományos Akadémia létrehozásáról, gróf Széchenyi István birtokainak évi jövedelmét a Tudós Társaság céljaira ajánlotta fel. Az MTA főtitkára Széchenyi életéről beszélt és gondolatait idézte: Magyarország nem volt, hanem lesz.

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora hangsúlyozta: van okunk ünnepelni, a Pannon Egyetem jól szerepel a hazai intézmények sorában. Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés alelnöke a helyes és a torz értékrend kapcsán azt mondta, felelősségünk és kötelességünk segíteni a jót. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere kiemelte: büszke az a város és bízhat a jövőjében, ahol ennyi tudós elme él.
A tudomány napi ünnepségen professor emeritus címet adományoztak dr. Gáborjányi Richardnak, dr. Papp Sándornak, dr. Speier Gábornak és dr. Ungváry Ferencnek. A városi önkormányzat által 2001-ben alapított, a műszaki, természettudományos és gazdasági életben kiemelkedőt nyújtó ember számára létrehozott Polinszky-díjat idén az egyetemen harminchét éve oktató dr. Gaál Zoltán egyetemi tanárnak ítélték. Dr. Gaál Zoltán 1991-ben az egyetem mérnöki karának alapító dékánja, 1998-tól kilenc évig az intézmény rektora volt. A Méray László-díjat dr. Hancsók Jenő egyetemi tanár kapta.
A rendezvényen tizenkét PhD doktort avattak, majd Raffay Béla szobrának avatásával az egyetem alapító professzorára, dr. Bodor Endrére emlékeztek, aki tudásával, munkásságával és szellemiségével hosszú éveken át építője és alakítója volt az intézménynek.

Összes hír 2009-től napjainkig