Accessibility Tools

Skip to main content

Aláírták a Regionális Onkológiai Centrum támogatási szerződését, indulhat a beruházás

2011. december 23

2014 őszén nyitja meg kapuit a regionális onkológiai központ Veszprémben, a 3,7 milliárd forint összköltségű projekt támogatási szerződését csütörtökön írták alá a Csolnoky Ferenc kórházban. Emellett átadták a szintén európai uniós támogatással felújított sürgősségi osztályt is.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes országosan kiemelt fontosságúnak nevezte a kórház beruházásait; a miniszter szerint az onkológiai központ és a sürgősségi osztály fejlesztése azt jelzi, hogy Veszprém nemcsak a megyében, hanem országosan is jelentős egészségügyi központtá tud válni. Nem mindegy az ellátásra szorulónak, hogy mennyit kell utaznia, milyen színvonalú ellátást kap, s nem mindegy a rokonoknak, családtagoknak, hogy milyen gyakran tudják látogatni az itt kezelt betegeket, ezzel is javítva a gyógyulás esélyeit –fogalmazott.
A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke szerint a két fejlesztés szép ajándék a megye valamennyi lakójának. Lasztovicza Jenő hozzátette: kevés pénzből is nagy dolgokat lehet megvalósítani, de mindenkinek dolgoznia kell érte.
A regionális onkológiai központ létrehozása 3,7 milliárd forintba kerül, ehhez 1,3 milliárdot a Megyei Önkormányzat biztosított, a fennmaradó részt európai uniós támogatásból fedezik.
A kétszintes, 4400 négyzetméter alapterületű létesítményben 62 ágyas fekvőbeteg-ellátó osztály jön létre, amelyben a kúraszerű kezelések magas szintű ellátásához nyújt hátteret egy 12 ágyas speciális kezelő- és megfigyelőegység, emellett korszerű citosztatikus labort alakítanak ki, s itt biztosítják az onkológiai járóbeteg-szakellátást is. A centrum tetőszintjén mentőhelikopter-leszállóhely készül. A projekt keretében Farkasgyepűn, a tüdőgyógyintézetben új, csaknem ötszáz négyzetméteres diagnosztikai szárnyat építenek a két, már meglévő épület összekötésével.
A köszöntőket követően Rácz Jenő, a kórház főigazgatója és Bene Dániel, az Európai Szociális Alap Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője aláírták az onkológiai centrum létrehozásáról szóló támogatási szerződést, majd a miniszterelnök-helyettessel, a megyei közgyűlés elnökével és a kormánymegbízottal közösen felavatták a félmilliárd forintból felújított sürgősségi osztályt. A beruházás során kicserélték a régi burkolatokat, a nyílászárókat, a villamos és a gépészeti hálózatot, új szigetelőrendszert, vizesblokkot, várókat építettek valamint folyosó készült az A és a D épület között.
A szalagátvágást követően köszöntőjében Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott kiemelte hét interpellációt adtak be Lasztovicza Jenővel az onkológiai központ megvalósítása érdekében,majd hozzátette: a megyei kórház négy uniós projekt keretében összesen több mint tízmilliárd forintot fordíthat fejlesztésre.

Összes hír 2009-től napjainkig