Accessibility Tools

Skip to main content

Új esetkocsit és műszereket adtak át a veszprémi mentőállomáson

2012. február 23

Egy országos beszerzés keretében új esetkocsit kapott a veszprémi mentőállomás. Az új gépjárművet ünnepélyes keretek között adták át az OMSZ munkatársainak. Az eseményen jelent volt Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke, Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott és Némedi Lajos Veszprém alpolgármestere is.

A mentőszolgálatnak 2008-ban volt utoljára gépkocsi beszerzése, idén januárban 7 autót kellett végleg leállítani, mert elérték a jogszabályban meghatározott 13 éves kort. Ígéret van arra, hogy költségvetési forrásból az idei évben olyan járműveket is kap majd a szervezet, amik kiváltják a leállított, minden nap használatos mentőkocsikat- mondta el dr. Czirner József regionális orvosigazgató.
A kormány 843 millió forintot fordított gépjárművek beszerzésére, ebből 37 esetkocsit vásároltak az Országos Mentőszolgálat részére, ezzel is javítva az ellátás színvonalát- tájékoztatott a kormánymegbízott. Dr. Kovács Zoltán kiemelte, a megyei önkormányzat támogatásával az elmúlt években 100 milliós nagyságrendű összeg jutott a Veszprém megyében található mentőállomások korszerűsítésére.
Az új esetkocsi különlegessége, hogy a mentési rendeletben előírtakon kívül pluszfelszereléseket is tartalmaz. Például egy olyan termoboxot, amely hűtésre és fűtésre is alkalmas. Az infúziókat melegen tartja a szélsőségesen hideg téli időszakban, újraélesztések után, súlyos koponyasérüléseket, valamint stroke-ot követően viszont lehűti a testet, ezzel csökkenti az adott szervek anyagcseréjét, így javít a gyógyulási hajlamon. A sárga színű új esetkocsin fényvisszaverő optikai csíkok is vannak, továbbá a járművön már a mentőszolgálat új szlogenje, a "Hivatás az életért" olvasható.
A gépjármű értéke a teljes felszereléssel együtt eléri a 40 millió forintot.
A program végén a megyében működő mentőállomások számára átadták azokat az új műszereket, melyet a „04” Alapítvány vásárolt a már meglévő eszközparkok fejlesztése céljából.

Összes hír 2009-től napjainkig