Accessibility Tools

Skip to main content

Új dimenzió a kórházi ellátásban

2012. március 05

„A sürgősségi betegellátás javulásáért – fejlesztés a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban” című projekt zárórendezvényét tartották csütörtökön a megyei kórház Csillag termében. Az Új Széchenyi Terv keretében elkészült beruházást tavaly decemberben adták át Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jelenlétében.
A 488.294.509 forint összköltségvetésű beruházáshoz 439 millió forint támogatást nyert el a kórház. A pályázathoz szükséges önrészt 90%-ban a Veszprém Megyei Önkormányzat biztosította.

Az elkészült fejlesztés új dimenziót nyit a kórház történetében és a sürgősségi ellátás területén egyaránt, ez pedig nemcsak lehetőséget ad, hanem feladatokat is a munkatársak számára- mondta el a zárórendezvényen dr. Rácz Jenő főigazgató.
A Veszprém Megyei Önkormányzat nevében Polgárdy Imre alelnök mondott köszönetet mindazoknak, akik részt vettek a projekt megvalósításában. Az alelnök szerint egy modern, korszerű, igényes beruházás készült el, szem előtt tartva a fogyatékkal élők igényeit is. Polgárdy Imre kiemelte, a Veszprém Megyei Önkormányzat ugyan már nem a kórház fenntartója, mégis a jövőben is figyelemmel kíséri majd az egészségügyi intézmény sorsát.
Az osztály felújítása és bővítése 2011. augusztusában kezdődött és négy hónapon át tartott. A fejlesztés érintette a kórház „A”, „D” és „E” épületét; a kivitelezők a sürgősségi ellátásnak helyet adó épületrészeket teljesen felújították; új összekötő folyosó készült, valamint akadálymentesítették a sürgősségi osztály helyiségeit. A felújítás és bővítés közel 1500 m2-en zajlott.
A projekt keretében beszerzett orvosi gépek és műszerek között szerepel egy digitális mobil röntgen berendezés, két őrző- és központi monitort helyeztek üzembe az osztályon, valamint kialakították a teljes – 8 ágyas - őrzőrendszer műszaki alapfeltételeit. A sürgősségi helyi laborvizsgálatokhoz új vérgáz analizátort vásárolt a kórház, továbbá két lélegeztető géppel, defibrillátorral, hordozható ultrahang diagnosztikai készülékkel, altatógéppel és műtőlámpával bővült a sürgősségi osztály eszközparkja.
A rendezvény zárásaként a kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt, aki bejelentette, egy az onkológián fekvő és neve elhallgatását kérő beteg 25 millió forintot ajánlott fel a Veszprémben létesülő regionális onkológiai centrum építéséhez.
Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta: egy hosszú menetelés első állomása a sürgősségi betegellátás fejlesztése, hiszen több mint 8 milliárdos összköltséggel további három projekt megvalósítása (koraszülött intenzív osztály; struktúraátalakítás és az onkológiai centrum) vár a kórházra a jövőben.

Összes hír 2009-től napjainkig