Accessibility Tools

Skip to main content

Gifu megyei, nagyköveti látogatás Devecserben

2012. március 27

A japán Gifu megye és Veszprém megye között immár 12 évre tekint vissza az együttműködés. A két megye közötti kapcsolat és barátság erejét mutatta meg, amikor a 2010. október 4-én Veszprém megyében bekövetkezett vörösiszap katasztrófa során nemzetközi partnereink közül a japánok az elsők között biztosítottak minket együttérzésükről és támogatásukról.

Összesen 420 ezer, kiváló minőségű maszkot adományozott a távol-keleti ország a katasztrófa sújtotta térségnek. A hat millió forintos adományt Ito Tetsuo nagykövet adta át dr. Habsburg Györgynek, a Magyar Vöröskereszt elnökének és a Veszprém Megyei Önkormányzat vezetésének 2010. november 23-án, a megyeházán. A gyűjtést Japánban, Veszprém megye testvérmegyéjében, Gifu prefektúrában működő Japán-Magyar Baráti Társaság és az ottani Lions Klub szervezte.
2012. március 23-án Gifu megyei delegáció érkezett Magyarországra, illetve Veszprém megyébe. A látogatás során bemutatásra került Veszprém megye nevezetességei mellett a katasztrófa sújtotta térség, annak fejlődése, illetve az újonnan épült városrész is.
A látogatásra Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke meghívta: Ito Tetsuot, Japán magyarországi nagykövetét, Ékes Józsefet, a térség országgyűlési képviselőjét, illetve Kutics Károlyt, a Veszprém Megyei Magyar-Japán Baráti Társaság elnökét helyszíni bejárásra Toldi Tamás, Devecser polgármesterének kalauzolásával. A vendégeket a polgármester hivatalában fogadta majd a Rotary ház és a rehabilitált park megtekintését követően egy újonnan épített lakóházba is meginvitálták a vendégeket. A találkozó zárásaként a magyar és japán vezetők köszönetüket és nagyrabecsülésüket fejezték ki, hogy a távolság ellenére mindig azzal az érzéssel fogadhatták a segítségnyújtást – amelyre a tavaly bekövetkezett japán földrengés okán kölcsönösen volt alkalom – hogy a szívekben valójában nagyon is közel állunk egymáshoz.
A partnermegyéből érkező delegáció tiszteletére a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt japán hallgatói - a Veszprém Megyei Önkormányzat támogatásával - koncertet tartottak a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában "Tavaszi Hangok" címmel. A japán művészek klasszikus zenét és japán népdalokat adtak elő második hazájukban, Magyarországon.
A koncerten a közönséget a Gifu Megyei Japán-Magyar Baráti Társaság elnöke, Dr. Jamada Dzsicuhiro professzor és Kutics Károly, a koncertet szervező Veszprém Megyei Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke köszöntötte.
A zenészek következő fellépésére 2012. március 26-án 19 órakor Budapesten, a Régi Zeneakadémián kerül sor (VI. ker. Vörösmarty u.35.) ahol a 10. alkalommal megrendezésre kerülő Tavaszi Hangok koncertre több Japánban élő Magyarországon végzett zenei előadó is visszatér.P3234794

Összes hír 2009-től napjainkig