Accessibility Tools

Skip to main content

Iuvenalia - római kori sportjátékok

2012. május 23

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum a TÁMOP 3.2. 11/10-1-2010-0033 számú Kézfogás című pályázaton nyert el támogatást a Balácán megrendezésre kerülő Iuvenalia elnevezésű római kori sportjátékok megrendezésére.

2011 évben a pályázat megvalósítási időszakában két alkalommal 9- 9 iskola 180-180 diákkal 22 pedagógussal, 22 versenybíróval és 10 segítővel vett részt a versenyeken.  

2012-ben a vetélkedésre 13 iskola nevezett be. Kislődről, Várpalotáról, Pápáról Tótvázsonyból, Szentkirályszabadjáról, Gyulafirátótról, Nemesvámosról 1-1 iskola,  Veszprémből 6 iskola jelentkezett 2-3. osztályos csoportokkal az eseményre.
A versenyre 260 diák, 30 pedagógus, 27 versenybíró érkezett.

A Nemesvámosi önkormányzat biztosította a gyermekek számára az étkezést. A Múzeum mellett a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Veszprém Megyei Sporttanács is segített a szervezésben. Az esemény értékét növelte, hogy „Kézfogás” elnevezés alatt ép és tanulásban akadályozott fiatalok versenyeztek együtt.
A Iuvenalia helyszíne: Baláca, Villa Romana, római kori villagazdaság és romkert volt.

A programban kötéldobás, maratoni futás, tömlőugrás, célba dobás, súlylökés, kerékhajtás kocsi hajtás, birkózás, és szellemi vetélkedő szerepeltek. A szervezők a sporttörténeti leírások alapján állították össze a korra jellemző versenyzési formákból a feladatokat.
A jó idő, az erőt , ügyességet próbáló feladatok kellemes elfoglaltságot és élményt szerzett a gyerekeknek.

KÉPGALÉRIA

Összes hír 2009-től napjainkig