Accessibility Tools

Skip to main content

Ökumenikus kápolna Devecserben

2012. május 24

Devecserben az új lakóparkban ökumenikus kápolna épül Makovecz Imre tervei alapján.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte tegnap a Megyeházán a Devecserben megépítésre kerülő ökumenikus kápolna ügyében szervezett egyeztető megbeszélés résztvevőit.


A kápolna Makovecz Imre tervei alapján kerül létrehozásra, Turi Attila építész irányítása mellett, a Magyar Állami Erdőgazdaság finanszírozásával dr. Seregi János, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója patronálásának köszönhetően.
A Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett Makovecz Imre célja a kápolna tervezése során egy emlékállítás volt a szenvedést megélt embereknek és a természet újjáéledésének egy organikus stílusú épület formájában.
A kápolna, ahogy Makovecz Imrétől megszokhattuk gazdag munkássága során, egy egyedi, különleges építmény lesz, hat méter átmérőjű, félgömb alakú kupola, amely előtt egy bejáratként funkcionáló 13 méter magas arany tűben végződő harangtorony fog állni két oldalán egy-egy szárnnyal.
Turi Attila építész kiemelte a katasztrófa során tanúsított páratlan összefogást, ami úgy véli egyedülálló szinte a világban, mert sehol ilyen gyorsan nem álltak készen az állam, a helyi lakóközösség és a mentőszolgálatok, szervezetek egy közösen megvalósítható, finanszírozott újjáépítési tervvel. A kápolna építésével a célja, hogy a fizikális újjáépülés mellett a lelki gyógyulás is helyet kapjon a közösség életterében. Hangsúlyozta: „annak is építsünk házat, aki nem engedte, hogy ez a szörnyűség még több áldozatot követeljen és éjszaka törjön a lakosságra”. Az építész bemutatta a kápolna terveit, majd elmondta: „A tanítványok feladata Makovecz Imre utolsó megtört mozdulatának befejezése.”
A kápolna helyszínének területét a városi önkormányzat térítésmentesen biztosítja, az építtető és a karbantartásért felelős szerv a Bakonyerdő Zrt lesz. A kivitelezés költségei hozzávetőlegesen 25-30 millió Ft-ot tesznek ki, ezt a 22 Magyar Állami Erdőgazdaság biztosítja, akik 1/22 arányú tulajdonosai lesznek.
A kápolna felavatására 2012. október 4-én 17 órakor kerül sor, az iszapömlés második évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő emlékezés napján, amikor az újonnan megépített lakópark hivatalosan felveszi a Makovecz Imre lakópark nevet. A névfelvételhez hozzájáruló Makovecz család tagjait is meghívja az önkormányzat az avatási, illetve névadó ünnepségre.

Összes hír 2009-től napjainkig