Accessibility Tools

Skip to main content

Veszprém megye pozsonyi bemutatkozása

2013. január 29

Szlovákia legnagyobb turisztikai kiállítását, az ITF Slovakiatourt 2013. január 24-27. között 19. alkalommal rendezték meg Pozsonyban. A rendezvényre a Danubius Gastro, Wellness és Fitness, valamint a specializált Vadászat kiállítással egy időben került sor. Az első napon a Magyar Turizmus Zrt. standját felkereste Dr. Harmati Zsolt, Magyarország Nagykövetségének tanácsosa. A hivatalos megnyitót követően Szlovákia köztársasági elnöke, Ivan Gašparovič úr is meglátogatta a magyar kiállítást és megkóstolta a csopaki Jásdi pincészet borát is, amelyet attrakcióként kínáltak.

A Nyitrai Kerületi Önkormányzat meghívásának eleget téve a Veszprém Megyei Önkormányzat képviseletében Balajthy Zsuzsanna és Zsebe Péter turisztikai referensek vettek részt a szakmai bemutatkozáson. Veszprém megye pultja a Nyitrai Kerületi Önkormányzat kiállítói területének részeként, annak nemzetközi kapcsolatait reprezentálva kapott helyet. A megye meghívására a Veszprém Megyei Utazás Kiállításon történő nyitrai részvétel viszonzásaként került sor.
A hivatal munkatársai magyar, és angol nyelvű általános és tematikus kiadvánnyal várták a látogatókat. Veszprém megye iránt élénk érdeklődés mutatkozott a szlovák fővárosban, hiszen két órás autóúttal a pozsonyiak számára a Balaton, a Bakony egynapos kirándulásra is alkalmas helyszínt jelenthet. A látogatók körében nagyon népszerű volt a balatoni kerékpáros térkép, többen konkrét szálláshelyek, termálfürdők, wellness lehetőségek és programok után is érdeklődtek.

A szlovákiai beutazás egyébként már 2012. első 11 hónapjában is kedvező képet mutatott. A KSH legfrissebb adatai szerint több mint 111 ezer szlovák vendég több mint 248 ezer vendégéjszakát töltött el hazánk kereskedelmi szálláshelyein, ami a vendégek tekintetében 12,2%-os, a vendégéjszakák tekintetében pedig 11%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma még nagyobb mértékben, 14,8%-kal nőtt január-novemberi időszakban az előző évvel összehasonlítva.

Összes hír 2009-től napjainkig