Accessibility Tools

Skip to main content

8.5 milliárd forintos támogatást kap a magyar borászat és szőlőtermelő ágazat

2013. március 07

Az idén 29 millió euró - mintegy 8,5 milliárd forint - támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba – jelentette be Dr. Kovács Zoltán, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, és Lasztovicza Jenő a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán március 6-án rendezett közös sajtótájékoztatón.

A támogatásból szőlőültetvények megújítására több mint 22 millió euró lesz felhasználható, és több mint 4 millió euró jut majd a borászatok beruházási támogatására. A dotáció különösen fontos Veszprém megye számára, ahol négy történelmi borvidék is található és magas az ágazatban foglalkoztatottak száma - tette hozzá. A változtatás hangsúlyos eleme, hogy az ”egy tag egy szavazat” elvét felváltja a korlátozott területalapú rendszer alkalmazása, amely a jelentősebb gazdasági kockázatot vállaló tagoknak nagyobb beleszólást biztosít az ügyek intézésébe. Emellett megváltozik a hegybírók státusa, erősödik a termelőkkel való kapcsolatuk. A hegybírók a továbbiakban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához tartoznak majd – mondta el a kormánymegbízott.
Lasztovicza Jenő, kiemelte, az egyszerűsítések eredményeként a Balatoni borrégióban termelt OMS, eredet védett borok érzékszervi minősítése ezen túl helyben történik. A jogszabályi változásoknak köszönhetően a borok analitikai vizsgálatát központilag szervezik meg és nem a termelőt terhelik a feladattal. Az elnök hangsúlyozta: két éve zajlik a szőlő- és borágazatban az adminisztráció egyszerűsítése. Ez idő alatt a szaktárca biztosította a közvetlen termelői értékesítés lehetőségét, kedvezőbbek lettek a kisebb pincészetek számára a minősítési díjak, egyszerűsítették a melléktermék-lepárlás módját, valamint az úgynevezett pincekönyv vezetését is. A múlt év végén elfogadott új hegyközségi törvény megteremtette a hegyközségi rendszer átalakításának lehetőségét, amelyre azért volt szükség, hogy a hegyközségek alkalmazkodni tudjanak a változó piaci körülményekhez. Lasztovicza Jenő kiemelte, bevezetésre került az úgynevezett ISZBIR, Integrált Szőlészeti és Borászati Informatikai Rendszer is, amely a szőlészek és a hegybírák könnyebb és gyorsabb adatszolgáltatását segíti elő.

Összes hír 2009-től napjainkig