Accessibility Tools

Skip to main content

Hivatalnokcsere Wunsiedel i. Fichtelgebirge körzetben

2013. június 03

A Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal és a Landratsamt Wunsiedel i. Fichtelgebirge közötti több évtizedes partnerségi együttműködés keretében a német fél meghívásának megfelelően hivatalnokcserére került sor Wunsiedel körzetben 2013. május 13-17. között.

A delegáció tagjai voltak:
Fabacsovics Zoltán megyei főépítész, irodavezető
Ratkovszky Judit pályázati referens
Arnold György területfejlesztési referens
Háhn Károlyné tolmács

A május 13-i odautazást követően, Wunsiedelbe érkezésünkkor a delegációt Gerhard Hanske, közigazgatási igazgató fogadta.
A csoportot a későbbiek folyamán Horst Weidner alelnök köszöntötte.

Május 14.
A Landratsamt tanácskozó termében az „Állam és a közigazgatás felépítése Németországban és Bajorországban” címmel tartott tájékoztatót Michael Unglaub, kormányzati igazgató. Ezt követően Gerhard Hanske, közigazgatási igazgató mutatta be a körzetet.

Délután Marktleuthen város Polgármesteri Hivatalában Helmut Ritter polgármestertől kaptunk tájékoztatót Marktleuthen és Herend városok közötti partnerségről. Ugyanitt megtisztelt bennünket jelenlétével és beszámolt az „Északi Fichtelgebirge Interkommunális Együttműködés”-ről Thomas Schwarz, Kirchenlamitz település polgármestere.
Helyszíni bejárások következtek. Először megtekintettük Egerauenpark városépítészeti projektet Marktleuthenben, mely az Eger folyó partján egy vízpart-rehabilitációt, vizes élőhely kialakítását jelent, mely során szabadidőpark, játszótér és lakókocsis létesült. Nagyon népszerű mind a helyi lakosság, mind az idelátogatók körében.
Ez után Kirchenlamitz polgármestere kíséretében megtekintettük a Kirchenlamitzi Revitalizációs Projektet, az un. „Régi kastélyt”, mely szintén EU-s támogatással és magánszemély finanszírozásával került átépítésre. Az 1500-as évekből származó közigazgatási épület remek példája a közösségi épületek megmentésének.
A város határában lévő „Gránitlabirintus” szintén egy olyan projekt, amely EU-s és települési finanszírozással készült el a turisták nagy örömére.

Wunsiedel a „magyar kert” bemutatása

Május 15.
A Landratsamtban, Wunsiedelben ismerkedtünk a területrendezésről, területfejlesztésről, országos fejlesztésekről, erről tájékoztatót Thomas Edelmann közigazgatási tanácsnok, valamint Kati Sellnow, regionális tanácsnok adtak (kihangsúlyozva a megújuló energiával – szélerőművel, szolár energia - kapcsolatos tapasztalataikat, projektjeiket, a tervezéseket).

A regionális fejlesztés és regionális menedzsment a körzetben címmel, Franziska Ruchdeschel regionális menedzser és Christine Lauterbach LEADER-ügyvezető adott  tájékoztatást. A különböző programok, projektek megismerésén túl érdekes volt a körzet népszerűsítésére létrehozott un. nagykövetek hálózata, akik közel 100-an dolgoznak már azon, hogy minél szélesebb körben váljék ismertté a körzet.
Délután Bayreuthban az Oberfrank Kormányzatnál tettünk látogatást, ahol Thomas Engel, osztályvezető-igazgató, valamint Georg Weinkamm regionális vezető-igazgató informált bennünket a területrendezés, területfejlesztés feladatairól, a területrendezési tervek elkészítéséről, a megújuló energia hasznosításáról – mely jelenleg egyik fő témájuk -, kiemelten a szélerőmű-parkok létesítésének előkészítése (helykeresés).

Marktredwitz-i régi Tanácsház előtt

Május 16.
A delegáció Wunsiedelben a WUN Bioenergie Wunsiedel pelletüzemmel ismerkedett, ahol Thomas Ködel, ügyvezető adott részletes tájékoztatást az üzem építéséről, annak hasznosságáról, a megújuló energia fontosságáról. Majd a helyszínen történő megtekintéssel nyerhettünk információkat a gyártás folyamatáról. Az üzem EU és helyi támogatással épült.

Ezt követően Weißenstadt-ban egy olyan gyógyszállodát tekintettünk meg (Kurzentrum Weißenstadt), amely osztrák érdekeltségű (több szállodája működik Ausztriában), a határon átívelő együttműködés egyik jeles példája. Itt Florian Schönwetter igazgató mutatta be az épületet és adott részletes tájékoztatást a létesítmény üzemeltetéséről. A szálloda telepítésénél meghatározó tényező volt a radon tartalmú helyi gyógyvíz hasznosítási lehetősége.

Délután Marktredwitz városa főpolgármestere, Dr. Birgit Seelbinder adott tájékoztatást a város működéséről, különböző projektjeikről, a valamikori higanygyár szanálásáról, a jövőbeni elképzeléseikről (többek között a téli időszakban nagyon hasznosnak bizonyuló „útfűtés”-ről), stb.
Ezután az EUREGIO EGRENSIS ügyvezetője, Harald Ehm adott részletes tájékoztatást a szervezet feladatairól, a határon átívelő együttműködésről, mely Szászországot/Türingiát, Bajorországot, Cseh Köztársaságot érinti.  
A rendelkezésre álló költségvetésükből számos határon átívelő projektet hajtottak végre, bízva a következő pénzügyi finanszírozási ciklus sikerében, a továbbiakban is hasonló elképzelésekkel dolgoznak.

A Selb-Plößberg-i PORZELLANIKON-ban a múzeum igazgatója, Wilhelm Siemen adott tájékoztatást a múzeum és komplexum tevékenységéről (egy valamikori porcelángyár átalakítása látogatható múzeummá, a gyártási folyamat teljes bemutatásával), természetesen EU, városi, körzeti, bajorországi támogatással.
Ezt követően részt vettünk a „Pocelán és zene” c. kiállítás megnyitóján Hohemberg a.d. Eger-ben, melyet Dr. Karl Döhler elnök nyitott meg.

Május 17-én hazautazás.

A látogatás számos hasznos információval, új elképzelésekkel gazdagította a delegációt. Bepillantást nyerhettünk egy több évtizede EU-s tagország felkészülésére a következő uniós költségvetési időszakra, továbbá a megújuló energia-hasznosításra bemutatott példák és eredmények, valamint közös gondolkodás az elkövetkező időszak teendőiről elősegíti jövőbeni eredményes munkánkat, a megye gyarapodását.

Dr. Karl Döhler elnök, valamint Horst Weidner alelnök kifejezte a jövőbeni, további együttműködés reményét, melyet kértek tolmácsoljunk vezetőink felé.

Összes hír 2009-től napjainkig