Accessibility Tools

Skip to main content

Veszprém megye bemutatkozása a Magyar Értékek napon

2013. szeptember 23

Több ágazati minisztérium és állami szervezet összefogásaként szeptember 14-én Budapesten, a Bazilika előtti Szent István téren hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Magyar Értékek 2013 elnevezésű eseményt, melyen tizenkilenc megye egyedülálló értékeit ismerhették meg a rendezvény vendégei.

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény elfogadásával elindult folyamat szervezetten és hatékonyan támogatja a települési értékek feltárását és megőrzését. Ez az értékgyűjtő folyamat kiválóan alkalmas a helyi közösségek identitástudatának fejlesztésére, erősítésére.
Az eseményt meghirdető szervezetek a hagyományteremtő rendezvénnyel Magyarország egyedülálló értékeire, a térségek kulturális örökségének sokszínűségére kívánták felhívni a figyelmet. A Magyar Értékek című egész napos rendezvény keretében minden megye önálló standon mutatta be azokat az alkotásokat, alkotókat, közösségeket, produkciókat, amelyekkel a térség gazdag kultúráját, értékeit reprezentálhatta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős államtitkára, Halász János úr felkérésére - a Veszprém Megyei Önkormányzat szervezésében és finanszírozásával – megyénk is részt vett a „Magyar Értékek” című országos rendezvényen.
Veszprém megyét a Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes és a Homokbödögei Művészeti Alapiskola ifjú táncosai képviselték, a tánccsoportokat mestereik, Bors Éva, Ihász László, Pintér Katalin, Szabó Sándor, Ertl Pálné is elkísérték.
Megyénk pavilonjában a Herendi Porcelánmanufaktúra képviseletében Tóthné Bende Ágota a helyszínen mutatta be a nyers termékek festésének művészetét. Standunkat - Kovács Norbert egyesületi elnök szervezésében - az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület ereklyéi, valamint Bardon Réka, Csík Tamás és Kardos Róbert népművészek alkotásai díszítették.
Turisztikai kiadványaink közül elsősorban a témához illő Történelmi útvonalak, kulturális emlékhelyek Veszprém megyében című prospektussal népszerűsítettük értékeinket.

A rendezvény megnyitó ünnepségén a Veszprém Megyei Önkormányzatot dr. Horváth Zsolt, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke képviselte.

A „Magyar értékek” nap az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium fővédnökségével, a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásában, a Szent István Bazilika, az Állami Számvevőszék, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a Mintamenza Program együttműködésében valósult meg.

Fővédnökök voltak:
Lezsák Sándor alelnök, Magyar Országgyűlés
Balog Zoltán miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Fazekas Sándor miniszter, Vidékfejlesztési Minisztérium
Hende Csaba miniszter, Honvédelmi Minisztérium
Domokos László elnök, Állami Számvevőszék
Dr. Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala
Halász János kultúráért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Együttműködő partnerek voltak:
Szent István Bazilika
Országos Minta Menza Program
Magyarország Megyei Önkormányzatai

Összes hír 2009-től napjainkig