Accessibility Tools

Skip to main content

Látogatás Alsó-Ausztriában

2013. október 30

A Veszprém Megyei Önkormányzat és az Alsó-Ausztriai Tartományi Parlament (Landtag) több mint két évtizedes együttműködése keretében Lasztovicza Jenő elnök vezetésével Veszprém megyei képviselői delegáció látogatott Alsó-Ausztriába.
Ing. Hans Penz, a Landtag elnöke köszöntőjét követően, Dietmar Fahrafellner tartományi tűzoltósági parancsnok üdvözölte a vendégeket.

A képviselőkből álló delegáció tagjai ismerkedhettek az Alsó-Ausztriai Tartományi Tűzoltósági Iskola struktúrájával, feladataival, különös tekintettel a káros anyag kibocsátásra. Az önkéntes tűzoltóság veszélyes anyagok járműveiről, a fertőtlenítési pontok felépítéséről szintén érdekes információkat szerezhettünk.
Az előadások után pedig a gyakorló téren tekinthettük meg a mentési munkálatok folyamatait.

Az alsó-ausztriai veszélyes hulladékról és a talajvíz tisztításról Korneuburg-ban a Kwizda cég üzemzavara kapcsán Dipl.-Ing. Ludwig Lutz, az Alsó-Ausztriai Tartományi Kormányzóság Vízügyi Hivatalának vezetője adott tájékoztatást.

Korneuburg város területén a talajvíz tisztító berendezéseket tekintettük meg Dr. Werner Wruss egyetemi professzor, az építési csapat vezetője, Christian Gepp polgármester, valamint a Kwizda cég képviselője kíséretében.

Kirchberg/Wagram-ban a Weritas Wagram néhány éve épült a település borászai együttműködésével méltán nevezetes vinotékát ismerhettünk meg, ahol információkat szerezhettünk a Wagram-vidék bortermeléséről.

Deutsch-Wagram-ban a Marchfeld-csatorna, a kis vízi erőmű szerepéről, a vizek szivárogtatásáról, a mezőgazdaság, az ipar, a lakosság ivóvízzel történő ellátásáról, a talajvizek szerepéről, a vizek tisztításáról kaptunk információkat, valamint a tartományi parlamenti képviselőkkel együtt, a tűzoltóság segítségével hajózhattunk a Marchfeld-csatornán, ahol a helyszínen tájékozódhattunk a csatorna szerepéről.

Az EVN-Wasser cég képviselője révén ismerkedhettünk a vízmű feladataival, Alsó-Ausztria és a környék vízzel történő ellátásával.

Hainburg-ban, majd a Dunán történő hajózás közben láthattuk és ismerkedhettünk azzal a folyószabályozási projekttel, melyet a VIA Donau ügyvezetője, Dipl.Ing. Haselbichler, valamint  a mérnökcsapat vezetője mutatott be a jelenlévőknek.

Ing. Hans Penz, Landtag elnök kihangsúlyozta a különböző bemutatott projektek tervezése, megvalósítása fontosságát, a finanszírozásokról pedig arról tájékoztatott, örül annak, hogy a saját tartományi képviselőik a döntéseket követően maguk is láthatják a helyszínen a megvalósított projektek eredményeit.

Egyúttal meghívását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy egy Veszprém megyei delegációt szívesen fogad a Tartományi Tűzoltósági Iskola továbbképzés, gyakorlat céljából.

Összes hír 2009-től napjainkig