Accessibility Tools

Skip to main content

Március 15-ei ünnepi megemlékezés Sümegen

2015. március 18

A Veszprém Megyei Önkormányzat és Sümeg Város Önkormányzata közös ünnepi megemlékezést szervezett az 1848-1849-es Forradalom és Szabadságharc 167. évfordulója alkalmából Sümegen, március 15-én.

A városban több helyszínén, így a Hősök emlékművénél a Kossuth és a Bem táblánál helyeztek el koszorúkat a megemlékezők, majd a városi temetőben Kisfaludy Móric, Bogyay Kálmán, Szűts Pál és Takács János síremlékénél került sor koszorúzásra. Az elhunyt hősökért Nagy József kanonok mondott fohászt.
Az ünnepség a Kisfaludy téren vette kezdetét, ahol a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár Díszszakaszának, valamint a Radetzky Huszár Egyesület, és a Várkapitány Lovagi Torna Egyesület ünnepélyes bevonulását követően Hende Csaba, Magyarország Honvédelmi Minisztere katonai tiszteletadással történő fogadtatására és ünnepélyes zászlófelvonásra került sor Sümeg Város Fúvószenekara közreműködésével.
A megjelenteket Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte, aki a bizakodás ünnepének nevezte március 15-ét, s így fogalmazott „mára magunk mögött hagytuk a szorongás, a félelem és a magunkba fordulás korszakát, ezért új esélyünk van arra, hogy Magyarország emelkedő nemzet legyen”.
Hende Csaba, Magyarország Honvédelmi Minisztere ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1848. március 15-én, a reformkor készülődése után eljött az idő, hogy a dolgok megváltozzanak. Az ezeresztendős haza megújult, mert a lelkekben is megtörtént a változás. Új nemzet született, mert a magyarok hajlandóak voltak összeadni erejüket és megharcolni jogaikért – fogalmazott a miniszter.
A beszédet követően katonai tiszteletadással Kisfaludy Móric dandárparancsnok emléktáblájánál Hende Csaba honvédelmi miniszter, Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnök, és Végh László Sümeg város polgármestere, Horváth János honvéd őrmester emléktáblájánál Takács Szabolcs a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Kovács László Sümeg város alpolgármestere főhajtással emlékeztek.
Ezt követően a megjelent pártok, és szervezetek képviselői koszorúztak és rótták le kegyeletüket a Panteon falnál.
Majd „Isten után legszentebb a nép” címmel Dávid Roland énekes és Lang Rudolf színművész zenés-verses műsorát hallgathatták meg a jelenlévők. Az idei megemlékezések különleges elemeként a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala az 1848. március 15-i események, és a 48’-as hősök tiszteletére 2015. március 15-én közös ünneplésre hívta Magyarországot! A kezdeményezés célja az összefogás volt, hogy együtt, egy időben hangozhasson el a forradalom himnusza, Petőfi Sándor Nemzeti Dal című költeménye. E nemes kezdeményezéshez csatlakozva Dávid Roland közreműködésével a téren megjelentek közösen énekelték el a Nemzeti Dalt, közös élménnyel erősítve az összetartozást.
Az ünnepi megemlékezés a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban folytatódott, ahol a Szegedy Róza Női Kar műsorát követően Végh László polgármester és Fenyvesi Zoltán alelnök osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait, majd a Kisfaludy Sándor Gimnázium diákjainak színvonalas előadására került sor. A rendezvényt záró fogadáson Takács Szabolcs kormánymegbízott mondott köszöntőt, melyben kifejezte köszönetét Sümeg városának.

KÉPGALÉRIA

Összes hír 2009-től napjainkig