Accessibility Tools

Skip to main content

Szent György Napok Sepsiben

2015. május 15

Erdély, Kovászna megye, Sepsiszentgyörgy, és immár 21 év. Ennyi ideje tart a kapcsolat Veszprém és Kovászna megye, Veszprém város és Sepsiszentgyörgy között.

Négy-öt éve a turizmus is része az együttműködésnek. A Szent György Napokon idén is ott voltak a megyei önkormányzat, Veszprém küldöttei - és még nagyon sokan mások is Magyarországról. Mire újra eljött a sárkány, befutott Sepsibe a Veszprém megyei váltó is. Azért nem sokan érkeztek gyalog, inkább kocsival, busszal, kinek hogyan volt elérhető.
Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke először volt hivatalos Sepsibe: - Lenyűgözött, ahogyan az ottani emberek beszélnek, hogy mennyire nyitottak, milyen más a szemléletük, a mentalitásuk. Számítottam arra, hogy az út, a környék gyönyörű, hogy a vásár tartalmas, gazdag, de ott lenni annyit jelentett, mintha CD helyett élőben lehet hallgatni egy koncertet.
A megyeházáról Zsebe Péter és Halász Veronika indult el leghamarabb, hogy az impozáns sátrak utcájában berendezzék Veszprém megye standját. Péter önkormányzati referens: - Huszonéves kollegiális kapcsolat fűz a Szent György Napok szervezőihez, de ezen túl, amiért minden ott tölthető napnak örülök, az, ahogyan az erdélyiek megélik a magyarságukat. A magyar nyelv és a kultúra ápolása olyan fokú, amit itthon már nem lehet tapasztalni. Az idei kiállítás témája az aktív turizmus volt. Hozzánk is nagyon sokan jöttek, konkrét programok, címek után érdeklődtek. Veronika elnöki kabineti referens, először járt Sepsiszentgyörgyben: - Kivittünk legalább ezer kiadványt, és talán csak ötvenet hoztunk haza. Rengetegen fordultak meg nálunk, érdeklődtek, volt, aki elmesélte, hol járt Magyarországon, vagy Veszprém megyében. Először találkozott a közönség a Veszprém Megyei Értéktárat tartalmazó kiadvánnyal. Jól sikerült a bemutatkozás. Én is hoztam ajándékokat, csupa szép kézműves holmit.
Nappal vásári forgatag és hangulat, éjjel buli buli hátán, mindez három napig, százezer látogatót is emlegettek, de azért másról is volt szó. Fenyvesi Zoltán, a megyegyűlés alelnöke: - Erdélyben már voltam kétszer, legutóbb tizenhárom éve, de Sepsiszentgyörgyre most először jutottam el. Nagyon jól éreztem magam, és az iskolánknak, a Thuri György Gimnáziumnak is hoztam egy jó hírt. A mienkhez hasonló profilú középiskolával, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen pályázhatunk a „Határtalanul” programra. Ez azt jelenti, hogy oda-vissza támogatással látogathatjuk meg egymást.

Összes hír 2009-től napjainkig