Accessibility Tools

Skip to main content

Lesenceistvándon a múltra építik a jövőt

2015. május 15

- Történelmi ez a nap, eddig még nem volt vendégünk a megyegyűlés – köszöntötte a település szép kultúrházában a Veszprém megyei közgyűlés helyet foglaló tagjait Tóth Csaba, Lesenceistvánd polgármestere.


Nem véletlenül látogatott a testület Lesenceistvándra. A napirendnek megfelelően módosították az 2015-ös költségvetést, döntöttek egy ingatlanhasznosítási kérdésről, harmadikként pedig véglegesítették Veszprém megye integrált területi programjának 2.0 változatát.
A képviselők amellett, hogy támogatták a beterjesztett anyagot, kivétel nélkül arra tettek javaslatot, hogyan lehetne a küszöbön álló tervezési időszakban Veszprém megyére jutó európai uniós támogatást jobban felhasználni; például miből lehet majd biztosítani a kistelepülések pályázati önrészét, hogyan lehet itt tartani azt a forrást, ami esetleg megmarad egy-egy területen, vagy hogyan lehetne Devecserben járási szakképzési központot létrehozni?
A tét nagy, ebben az évben mintegy 13 milliárd forintot kellene lekötni sikeres pályázatokkal. Lehet, hogy ez a forrás most soknak tűnik, ám az igények ismeretében azt lehet mondani, hogy sok-sok okos kompromisszumra lesz szükség – tudtuk meg Dr. Imre László megyei jegyzőtől. Ebben a hónapban kapja meg a megye a kiírandó pályázatokat véleményezésre, a pályázatok megjelenése a nyár elejére várható. A lesenceistvándi közgyűléssel zárult le a tervezési folyamat, három és féléves munka ért véget.
Minden lényeges csomópontnál járási szintig lement a hivatal, ez azt jelenti, hogy a közgyűlés tagjai és a munkatársak testületileg járták a megyét, hogy minél több véleményt megismerhessenek, hogy a készülő dokumentum igazodjon Veszprém megye gazdaságához, társadalmi helyzetéhez. Mivel a kisebb településeken gondot okozhat a pályázatok elkészítése, a közgyűlés egyetértett azzal, hogy az önkormányzati hivatal négy további szakembert alkalmazhasson.
Lesenceistvánd lakói is bíznak a további pályázati lehetőségekben. A három megye határán, a Lesence patak partján található ezerlelkes település nevét Szent Istvántól eredezteti. Hajdan az Eszterházy család birtoka volt, templomukat Padányi Bíró Márton építtette.
A nagynevű elődök büszkék lennének utódaikra, akik nem csak keresik, meg is találják a boldogulást, hiszen a közösségépítő szándék a legerősebb bennük. A falu címerében együtt található a szőlő, a gesztenye, a templom és a patak. Most arra törekszenek, hogy a szőlő- és bortermelés mellé sorolják a gesztenyét is, hiszen jól el lehet adni, ezért újabb szelíd gesztenyések telepítésébe kezdenek. Kézműves élelmiszerek előállításával máris többen foglalkoznak sikerrel. Meggyőző volt a rögtönzött bemutató; ötféle fehér bort és egy rozét kóstoltattak – valamennyi helyben termett szőlőből készült, mellé pedig szintén helyben termett almát, diót kínáltak, és többféle, nagyon finom kézműves sajtot.

SAM 0231

SAM 0235

Összes hír 2009-től napjainkig