Accessibility Tools

Skip to main content

Csopakra került a különdíj

2015. május 26

Az idei Pápai Agrárexpo alkalmával a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke, Polgárdy Imre különdíjat adott át Tóth Gyula borosgazdának. Az indoklás szerint a csopaki Tóth Pince tulajdonosa több évtizedes szőlész-borász múltjával érdemelte ki az elismerést.

kulomdij

Saját bevallása szerint Tóth Gyula az utolsó mohikánok közül is az utolsó. Egy, az 1830-as években épült pince, és a körülötte elterülő mintegy másfél hektárnyi terület képezi a birtokot. Itt, a Berekháti- dűlőben ő is fehérborral és a szőlőjével foglalkozik, mint Csopakon szinte mindenki. A fajták közül egy kevés Savignon Blanc, valamivel több sárga muskotály, és mintegy hektárnyi olasz rizling képviselteti magát. Utóbbiban benne van az a hagyományos bakművelésű szőlődarab is, amilyen csak nála látható. A bakművelés lényege, hogy minden művelet kizárólag kézzel történik. Így többet kell fáradozni, de a pluszmunka meg is látszik a minőségen. Megtudtuk azt is, hogy gazdatársaival néhány éve fogadalmat tettek: ültetvényeik gondozásához nem használnak sem gyomirtót, sem rovarölő szert, sem műtrágyát.
Pápára, az Agrárexpóra nézelődni szokott elmenni. Elégedett volt az idei kiállítással is, de szőlész-borász eszközökből, gépekből többet szeretett volna látni.

Összes hír 2009-től napjainkig