Accessibility Tools

Skip to main content

Bemutatkoztak Veszprém megye értékei

2015. július 29

Két évvel azután, hogy megalakult a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság, a szervezet mind a tíz járási székhelyen bemutatót szervezett. Ajkán, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Devecserben, Pápán, Sümegen, Tapolcán, Várpalotán, Veszprémben és Zircen hasonlóan zajlottak a rendezvények.

A polgármester vagy a területtel foglalkozó alpolgármester köszöntője után Vörösmarty Éva, a megyei értéktár bizottság vezetője tartott előadást arról, hogyan épül, miből áll jelenleg a Veszprém Megyei Értéktár. Két városban Papp Tamás képviselő, a megyei értéktár bizottság tagja vállalta ezt a szerepet.
Ahogyan az a Veszprém Megyei Önkormányzat honlapján is megismerhető (Értéktár rovat), a Magyar Parlament 2012-ben fogadta el a nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt. A törvény legfontosabb célja azonosítani, számba venni és minél szélesebb körben megismertetni nemzeti értékeinket, egyúttal gondoskodni fennmaradásukról.
Kinek a feladata a feltárás, megóvás? Természetesen mindannyiunké. Igazolódott ez a bemutatkozó járási értéktárakban, sőt jöttek „vendég” értéktárak is; Pápán Takácsi, Ajkán Városlőd, Devecserben a Somló Tájegység volt a vendég. Alulról építkezve, a környezetben gyűjtött értékekből áll össze a települési értéktár, azokból a megyei, majd a nemzeti, amelyben a határon túli magyar értékek is szerepelnek.
Minden esetben részt vett a találkozón a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezetője, dr. Baloghné Uracs Marianna, vagy módszertani referense, Mihalcsik Márta is, akik az értékgyűjtés módszereiről, jó példákról beszéltek. A bemutatók, tájékoztatók után következtek a hozzászólások, kérdések, és rövid időn belül valóságos fórummá alakultak a rendezvények. Többen mondták el tapasztalataikat arról, hogy milyen pozitív változást hozott a település életébe, hogy elkezdték megbecsülni azt, ami ott született, tartozzon bármelyik kategóriába (kulturális örökség, épített környezet, természeti környezet, turizmus és vendéglátás, agrár- és élelmiszergazdaság, ipari és műszaki megoldások).

KÉPGALÉRIA

Összes hír 2009-től napjainkig