Accessibility Tools

Skip to main content

Nemzetközi ifjúsági tábor

2015. augusztus 13

Németországból és Veszprém megyéből hat-hat fiatal vesz részt abban a nemzetközi ifjúsági táborban, amely tegnap kezdődött ünnepélyes köszöntéssel a Megyeházán.

A Megyeháza könyvtárában helyet foglaló diákoknak még a szülei is igen fiatalok voltak, amikor 1983-ban a Veszprém Megyei Önkormányzat és a németországi Wunsiedel körzet között elkezdődött az ifjúsági cserekapcsolat. A mostani csoportvezető, Uwe Götz – a Kreisjugendring Wunsiedel i. Fichtelgebirge ügyvezetője - egy évvel később kapcsolódott a programba, így ő a rangidős, aki mindent tud az együttműködésről. Barátként köszöntötte a Veszprém Megyei Önkormányzat képviselőit, köztük Fenyvesi Zoltán alelnököt, aki német nyelvszakos tanárként, iskolaigazgatóként is házigazdája lett a programnak. A Veszprém Megyei Önkormányzat, a Veszprém Megyei Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány vendégei a tábor nyitányaként a megyével, a német nyelvi kapcsolatok eredetével, az önkormányzat feladataival, munkájával ismerkedtek. Az ipari és gimnáziumi képzésből érkezett hat német diák itteni társai a veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában, az ajkai Vörösmarty Gimnáziumban, illetve a balatonfűzfői Öveges Szakközépiskolában tanulnak. A beszélgetésben sok témáról szó esett, többek között arról, hogy a megyei önkormányzat területrendezési, területfejlesztési feladatai milyen alapvetőek a megye jövője szempontjából, vagy, hogy a jelenlegi menekültkérdés mennyire terheli meg az Európai Unió és lakóinak életét. Fenyvesi Zoltán alelnök köszöntőjét azzal zárta, hogy miután a vendégek megismerték hazánk legszebb megyéjét, Veszprémet, térjenek vissza felnőttként is!
A német nemzetiségi hagyományokat ápoló tótvázsonyi szálláshelyről az Uwe Götz és Pápai Andrea által vezetett nemzetközi csapat a tegnapi veszprémi városnézés után ma balatonfüredi vizes programon vesz részt, holnap Kislődre, szombaton Szigligetre, Tapolcára látogatnak, a vasárnapot Tihanyban töltik, illetve a Balatonon vitorláznak. Hétfő reggel a magyar-német diákcsoport Németországba, Wunsiedelbe utazik, ahol a vendéglátók szintén gazdag kulturális és sportprogrammal igyekszenek újabb tartalommal megtölteni az immár több mint harmincéves barátságot.
Őrsi Ágnes

 

 

Összes hír 2009-től napjainkig