Accessibility Tools

Skip to main content

Városi séta Várpalotán

2015. október 01

Az építész szakma képviselői és civilek is szép számban eljöttek Várpalotára, a Thury vár konferenciatermébe, ahol először került sor a „Városépítészeti séták Veszprém megyében” című előadásra.

Megnyitójában Talabér Márta polgármester a múltat idézte: Várpalota az Ujlakyak idején indult fejlődésnek, a XV. században Veszprém, Pápa és Somlóvásárhely után a negyedik legnagyobb adófizető volt. A palotai hős, Thury György várkapitány volt az, aki ötszáz katonával is szembeszállt nyolcezer törökkel. Várpalota a XX. században lett város, méghozzá mezővárosból szocialista ipari várossá a szénbányászat révén. A legfőbb szándék most identitást adni a részek után magának az egész településnek is. dr. Imre László megyei jegyző arról beszélt, hogy örömmel támogatta a megyei főépítész, Fabacsovics Zoltán és kollégái kezdeményezését, a városépítészeti sétákat, mert így jó alkalom nyílik bemutatni a területrendezési, területfejlesztési munkát, amit megnehezítenek a gyakran változó keretek, szakmai előírások, jogszabályok. Mindezek ellenére az önkormányzati hivatal arra törekedett, törekszik, hogy a legszélesebb szakmai, társadalmi egyeztetés mellett szülessenek a javaslatok, döntések.

Fakász Tamás állami főépítész a terület/település fejlesztés/rendezés összefüggéseiről beszélt, az intézményrendszer és a tervek területi hatályáról, a terület- és településfejlesztések országos – megyei – települési hierarchiájáról. Mészölyné Komcsák Ilona főépítészi referenstől az április 1-től életbe lépett változásokról, az építésügy és a területrendezés egymáshoz való viszonyáról és aktuális helyzetéről hallottunk. Mezei László, Várpalota város főépítésze „Ami a nyolcasról nem látszik” címmel vetített képes előadással vezette be az előadássorozatot követő vársétát. Kiderült, hogy a hely, amit a legjobban szeretnek a várpalotaiak, ma is egy nagyon bonyolult építészeti feladat, mert az egymást követő korok megoldásai a mai tervezőknek szinte zsákutcát jelentenek. Kemény munka lesz tovább lépni, ha folytatódhat a felújítás. A civileknek is érdekes, hasznos szakmai program, a városépítészeti séták következő helyszíne Pápa lesz, várhatóan januárban.

Összes hír 2009-től napjainkig