Accessibility Tools

Skip to main content

Német nemzetiségi fesztivál Nagytevelen

2015. október 01

Mint minden hazánkban élő nemzetiségnek, a németeknek is legfőbb célja ébren tartani saját hagyományait. Négy körzetben dolgoznak ezen; az ajkaiban nyolc, a pápaiban tizenöt, a veszprémiben tizenhét, a zirciben pedig nyolc német nemzetiségi önkormányzat szervezi a kulturális csoportokat óvodásoktól felnőttekig.

A negyvennyolc települési kisebbségi önkormányzat legnagyobb rendezvénye a Veszprém megyei német nemzetiségi fesztivál, amelynek minden évben más körzet a házigazdája. Idén már huszonhatodik alkalommal, október 10-re küldik el a meghívókat. Ezúttal a pápai körzet, azon belül is Nagytevel várja a vendégeket, akiknek a Pápa környéki felnőtt kultúrcsoportok adnak műsort. A napokban zajlott a pápai körzet ifjúsági rendezvénye a járási székhelyen, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában, ahol a nyelvtanítás keretébe belefér a fordítási verseny, az énekkar, saját zenekar kíséri a tánccsoportot, a legkisebbek pedig három hét után német dalokkal, mondókákkal szerepelnek. Bizonyára róluk, és nagyszerű pedagógusaikról is szó esik a nemzetiségi fesztiválon, amelynek keretében adják át az „Ehrenpreis” nevű kitüntetést.
Ezt a megyei németségért végzett sok-sok munkával lehet kiérdemelni. A fesztivál záró programja természetesen a hajnalba hajló svábbál lesz a városlődi Johann´s Kapelle zenekarral.

Összes hír 2009-től napjainkig