Accessibility Tools

Skip to main content

Német nemzetiségi gála Nagytevelen

2015. október 15

Hajnali fél egyig tartott a hét végén a svábbál Nagytevelen, mivel a megyei németség 25. gálájának a pápai régió volt a házigazdája.


Az éves találkozók sorában először német nyelvű szentmise vezette fel a találkozó gálaműsorát, amelyhez bevezetőt, köszöntőt a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége elnöke, Heilig Ferenc , és a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Polgárdy Imre mondott. Akinek van annyi szerencséje, hogy évről évre ott lehet a rendezvényen, örömmel nyugtázhatja, hogy mennyi energia segíti a német kisebbség ügyét. A civil szervezetek és a pedagógusok hihetetlen munkájának köszönhetően, már a legkisebbektől megfigyelhető a német nyelv tanulása iránti szándék, az önfeledt játék vagy tánc, szigorúan a sváb hagyományok körében. Jó ötlet volt évente régiónként szervezni a gálát, így megnőtt az esély megmutatkozni mindazoknak, akik ilyen örömmel képviselik magyarként is gyökereiket. A nagyteveli gálán tehát a pápai régió kulturális csoportjai szerepeltek: a Nagyteveli Német Nemzetiségi Kórus és Tánccsoport, a Nagyteveli Quartett, a Bakonyszűcsi Tánccsoport, a Gannai Asszonykórus, a Bakonyjákói Margaréta Kórus, a Bakonyjákói Ifjúsági Táncegyüttes. Nyelvjárási történeteket mondott el Kerper Anna és Márkus Péter, őket követte a Farkasgyepüi Gyöngyvirág Tánccsoport, végül fellépett Nagytevel testvértelepülése, Sommereine kórusa. A gála keretében adták át a megyei német önkormányzat Ehrenpreis elnevezésű díját, amit, mint a közösségért az elmúlt évben a legtöbbet tett „önkéntes” Schleht József, harmonikás érdemelt ki. A találkozót záró hagyományos, jó hangulatú sváb bálon a Johann’s Kapelle zenekar zenélt.
A fotók Heilig Ferencet, a megyei német közösség elnökét, illetve Polgárdy Imrét, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökét ábrázolják, készítette a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület.

 

Összes hír 2009-től napjainkig