Accessibility Tools

Skip to main content

Ünnepi közgyűlés október 22-én

2015. október 27

A Veszprém Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén a megyei kormányhivatal vezetője, Takács Szabolcs kormánymegbízott volt a szónok. Azt taglalta a megjelentek előtt, hogy mi lehet a célja egy ilyen megemlékezésnek? Őrizni a történelem parazsát? Visszaemlékezni az 59 évvel ezelőtt történtekre? Figyelmeztetni egymást, hogy mit kell elkerülnünk?

Takács Szabolcs szerint idén ez a három cél együtt érvényesül, hiszen megint helyzet van. 1956-ban egy emberként lépett fel az ország, olyan egység kovácsolódott, amire azóta sem volt példa. Egy világ tekintett csodálattal a magyarokra, akik akkor is, mint mindig, egyedül maradtak. Volt bőven alkalom megtanulni azt, hogy a szabadságért harcolni kell. Akkoriban hazánkban mindenki történelmet írt, és sokan adták az életüket egy álomért; a szabad, független demokratikus Magyarországért.
- Európa számára adott volt a szabadság, ami most véget ért – mondta a szónok. Olyan szervezett megszállás, népvándorlás van folyamatban, ami egész Európát veszélyezteti. Magyarország ebben a helyzetben is példát mutatott, mert a szabadság nem sors, hanem választás kérdése. A történelem arra tanít, hogy a nemzetek életében ahhoz, hogy talpon maradjanak, olyan erényeknek kell érvényre jutni, mint a merészség, a bátorság, vagy az öntudat.
Az emlékező szavak után a Veszprémi Petőfi színház művészei – Halas Adelaida, Szeles József, Módri Györgyi, Kőrösi Csaba – adtak műsort, majd pedig Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Takács Szabolcs kormánymegbízott közösen megkoszorúzta az 56-os hősök emléktábláját a Szent István terem előterében.

20151022

Összes hír 2009-től napjainkig