Accessibility Tools

Skip to main content

Veszprém huszonöt éve

2015. november 04

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, Fenyvesi Zoltán képviselte a megyegyűlést a megyeháza Szent István termében tartott konferencián.

Az ünnepi esemény apropója az volt, hogy 25 éve alakult meg Veszprém Megyei Jogú Város első önkormányzata. Igazság szerint már az első mondat is korrigálásra szorulna, hiszen 25 évvel ezelőtt Veszprém még nem volt megyei jogú város. Hogy az legyen, hogy ezeréves múltjához méltó legyen, biztosítva az itt lakók mindennapjainak komfortosságát, éppen arra volt szükség, hogy az egymást követő képviselő testületek zökkenőmentesen vegyék át a stafétabotot. Erre emlékezett Maróti Rezső, Veszprém utolsó tanácselnöke, akit akkor már évek óta polgármesternek szólítottak, Hegedűs Tamás, az első önkormányzati testület képviselője, Papp Sándor egyetemi tanár, egykori országgyűlési képviselő, vagy például Zongor Gábor, a megyei közgyűlés első elnöke, évek óta a TÖOSZ főtitkára. Mert közös ügyek és közös szakemberek jelzik azt az utat, amelyet Veszprém városa és Veszprém megye megtett az elmúlt 25 évben. Mert Horváth Balázs, az első városi közgyűlés tagja, a rendszerváltás utáni Magyarország első belügyminisztere kellett ahhoz, hogy az önkormányzatiság törvényi alapjai létrejöjjenek, vagy, hogy például a területfejlesztés olyan létfontosságú ügyei sorra kerüljenek, mint a 8-as főút sorsa. A város és a megye 25 éve között számtalan átfedés van. Erről is beszélt Oláh Miklós szociológus, társadalomkutató, Nagy Károly, egykori önkormányzati képviselő, Molnár Jenő, a Laczkó Dezső Múzeum történésze, vagy Dióssy László, Veszprém rendszerváltás utáni első polgármestere, aki máig a legtöbb időt, 16 évet töltött a választott hivatalban.
A szépszámú közönség az előadókkal együtt emlékezett a megyét és Veszprém városát építő 25 esztendőre, mégpedig jó szívvel, hiszen ami ezeket az évet jellemezte, az az együttműködés szándéka, és a közös teljesítmény feletti öröm volt, tehát az az élmény, amit egy kisebb vagy nagyobb közösség rövid és hosszú távon is kívánhat magának.

onkormanyzat25eves

Összes hír 2009-től napjainkig