Accessibility Tools

Skip to main content

Születésnap a Megyeházán

2015. december 21

A megyerendszert több száz éve meg akarják szüntetni, mégis él és virul. Vajon miért van ez? Azért, mert a magyaroknak van megyei tudatuk. Számon tartják, hogy ki, melyik megyéből származik. Igazi központként tekintenek a megyeszékhelyekre. Ez a hagyomány mélyen beleivódott mindennapi életünkbe, és ez a tradíció amilyen régi, olyan értékes.

 
Többek között ezt a gondolatot osztotta meg Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke mindazokkal, akik a meghívást elfogadva ott ültek 15-én este a Megyeháza dísztermében. Sokan jöttek el, hiszen a Szent István által elsőként alapított vármegye 25 évvel ezelőtt újjászerveződött, a rendszerváltást követően 1990. december 15-én alakult meg a Veszprém Megyei Önkormányzat, és azóta is minden ciklusban egymást érték a sorsfordító események. Éppen ezért az elmúlt negyed századra gazdag kiállítás, vitrinek, tablók emlékeztetnek a Szent István terem előterében. A kiállítást Kulcsár Ágnes festőművész, grafikus rendezte, az anyag összegyűjtésében napi munkáján túl, szabadidejét is feláldozva részt vett a hivatal valamennyi munkatársa. Az eredmény magáért beszél, a kiállítást örömmel nézegették a vendégek; az önkormányzat által fenntartott intézmények, szervezetek volt vezetői, a megyei települések, és az 1990 óta eltelt önkormányzati ciklusok képviselői.
A közgyűlés elnökének köszöntője után az ünnepi műsor is megyénk sokszínűségét szimbolizálta; népdalokat énekelt Péter Csenge várpalotai diáklány, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara Katona János alezredes vezetésével szerzett kellemes perceket, majd fellépett a pápai Pegazus Színház. A Zagyva Banda zenéjére Veszprém megye kiváló néptáncosai adtak műsort Kovács Norbert koreográfus vezetésével, majd Kertész Dórától hallottuk az Ünnep című dalt.
A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének határozata alapján 2015-ben ketten vehették át a Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetést; Hans Penz, az Alsó-Ausztriai Tartományi Parlament elnöke, és Professzor Dr. Veress Gábor, a balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgatója. Mindkettőjükről portréfilmet készített a Regina Televízió, és ezt a filmet láthatta a születésnapi ünnepség közönsége. A 25. évforduló emlékeként valamennyi megyei önkormányzati képviselő, aki a hét választási ciklusban dolgozott vagy jelenleg is dolgozik, emlékérmet vehetett át.

Őrsi Ágnes   

 

KÉPGALÉRIA

Összes hír 2009-től napjainkig