Accessibility Tools

Skip to main content

„Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat Zirc városában

2016. szeptember 30

A Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája, a Magyar Urbanisztikai Társaság és Zirc Városi Önkormányzat közös rendezvényeként 2016. szeptember 27-én, Zircen került megtartásra a „Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat keretében az immár 3. megyei szakmai nap.

A közel 50 fő részvételével megtartott tanácskozásra a Városházán került sor. Ottó Péter polgármester köszöntőjét követően Fabacsovics Zoltán megyei főépítész, irodavezető tájékoztatta a jelenlévőket a „Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat céljáról és kialakulásáról, majd Várszegi Bernadett építésügyi osztályvezető (Zirci Közös Önkormányzati Hivatal) vetített képes előadást tartott Zirc város jelene és jövője címmel (az előadás anyaga letölthető itt). A plenáris ülés I. részét Zátrok Attila műszaki vezető, (Zirci Ciszterci Apátság) előadása zárta, Az Apátság Zirc életében címmel.

A plenáris ülés II. részében Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium főtanácsadója előadása hangzott el Integrált városfejlesztés - A Lipcsei Kartától 2020-ig címmel (az előadás anyaga letölthető itt). Ezt követően Alföldi György, az MTA Településtudományi Bizottságának elnöke, a MUT alelnöke tartotta meg A jövőtervezés lehetőségei a várostervezésben - CITY of FUTURE / Budapest 2050 címmel előadását, mely érintett módszertani kérdéseket és kutatási eredményeket is (az előadás anyaga letölthető itt).

A délutáni városi séta során, Várszegi Bernadett vezetésével, Zirc nevezetes épületeinek megtekintésére, majd a Reguly Antal Múzeumban tett rövid látogatásra került sor, ezután a város főterét érintve a Zirci Apátságban folytatódott a program.
A Zirci Ciszterci Apátságban Zátrok Attila kalauzolta az érdeklődőket, bemutatva a legújabb fejlesztéseket, az Apátsági Látogatóközpontot és a kapcsolódó kiállításokat is.
Jelenlévőknek lehetőség nyílt a Vörös toronyba is feljutni, ahonnan nemcsak a délelőtti előadásokon felvetett fejlesztési helyszínek beazonosítására került sor, de megtekinthették a város és a táj harmonikus kapcsolatát is. A rendezvény az Apátság sörfőzdéjének megtekintésével ért véget, ahol a szervezők munkáját megköszönve zárult a megyei szakmai nap. A rendezvényen készített fotók megtekinthetők itt.

A „Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat következő állomása Sümeg városa lesz, az újabb megyei szakmai napra várhatóan 2017 tavaszán kerül sor.

Összes hír 2009-től napjainkig