Accessibility Tools

Skip to main content

Szent László-kiállítás nyílt a Devecseri templomban

2016. október 05

2016. október 3-án Dr. Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke nyitotta meg a Szent László kiállítást a Devecseri Páduai Szent Antal templomban.

2016. október 3-án Dr. Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke nyitotta meg a Szent László kiállítást a Devecseri Páduai Szent Antal templomban, melyet a Győri Egyházmegyei Kincstár anyagaiból állították össze. Többek között Szent László koponyaereklyéjének hiteles másolatát és a Szent László kultusz legismertebb, a pogány kunokkal vívott kerlési csatában elrabolt magyar lány megmentését ábrázoló tablókat láthatják itt az érdeklődők. A történetről a Képes Krónika is említést tett. A tablók többsége a Székelyföld és a Felvidék templomaiban látható freskókról készített felvételekből nyújt válogatást.

 DSCN3796  DSCN3764

Dr. Lukácsi Zoltán nyitó beszéde után Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kiállítás és annak helyszínéül választott templom az igazi, klasszikus értékeket jelenítik meg értéktévesztett, feje tetejére állított világunkban. Az a feladatunk, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik keresik, de nem tudják eldönteni, hogy mi az igazi jó és mi a hamis, hogy mi az igazi érték és mi az értéktelen. Ehhez ad támaszt ez a kiállítás, amikor megemlékezik Szent László királyról, személyiségéről, tetteiről.
A templom nemcsak a hitélet helyszíne, hanem kiállításoknak és más rendezvényeknek is helye lehet benne – fogalmazott Polgárdy Imre a Szent László-kiállítás megnyitóján.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető a Devecseri Páduai Szent Antal Római Katolikus templomban 2016. október 30-ig.

 

 Forrás link

 

 

 

Összes hír 2009-től napjainkig