Accessibility Tools

Skip to main content

Sümegen a „Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat

2017. április 11

A Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája, a Magyar Urbanisztikai Társaság és Sümeg Város Önkormányzata közös rendezvényeként, nagy érdeklődés mellett 2017. március 8-án, Sümegen került megtartásra az immár 4. Veszprém megyei szakmai nap.

Az egyre népszerűbb „Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat - több mint félszáz résztvevővel - megtartott tanácskozására Sümeg város egyik legelegánsabb helyszínén, a Hotel Kapitány szálloda konferencia termében került sor.
Végh László, Sümeg város polgármestere köszöntőjét követően dr. Imre László megyei jegyző (Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal) előadása következett, Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési feladatai címmel.
A plenáris ülés I. részét Papp Zoltán Tamás városi főépítész (Sümeg Város Önkormányzata) vetített képes előadása zárta, Sümeg város jelene és jövője - elindult és tervezett fejlesztések - címmel (az előadás anyaga letölthető itt).

A plenáris ülés II. részében (Németh Zsolt állami főépítész akadályoztatása miatt „beugróként”) Papp Zoltán Tamás városi főépítész tartott ismertetést a Településképi arculati feladatok témakörről. Az új feladat szükségességét és lényegi elemeit a 2015 évben az Év Főépítésze díjjal elismert előadó sokoldalú, több évtizedes szakmai tapasztalataira alapozott személyes gondolataival, javaslataival megvilágítva mutatta be.
Ezt követően Ongjerth Richárd, településtudományi szakértő (Magyar Urbanisztikai Tudásközpont) tartotta meg Örökséggazdálkodási feladatok című előadását (az előadás anyaga letölthető itt), melyet a résztvevők interaktív bevonásával megtartott, a MUT jelenével és jövőjével kapcsolatos közös gondolkodás követett.

A délutáni városi séta Papp Zoltán Tamás városi főépítész vezetésével, a Hotel Kapitányhoz tartozó épületegységek megtekintésével kezdődött el. Elsőként a sümegi Történelmi Lovasjátékok helyszínéül szolgáló, a Történelmi Élményparkban elhelyezkedő Történelmi Rendezvénycsarnokot tekintettük meg, majd a Nagy Lovagtermet, ahol a vendégek a kornak megfelelő formában fogyaszthatják, az ízekben gazdag jellegzetes zamatú középkori lakomát. A Várcsárda mellett a Kocsi és Fegyvermúzeum látványosságait bemutató épületet és a kiállítást is meg lehetett tekinteni. Váristálló mellett elhaladva a Ferences templomot és kolostort, a volt Püspöki Palotát és a Kisfaludy múzeumot megtekintve jutottunk a belvárosba. Rendezvényünk a Plébániatemplomnál ért véget, ahol a méltán híres Maulbertsch freskók találhatók. (A rendezvényen készített fotók megtekinthetők itt.)

Köszönet az előadók és a szervezők önzetlen munkájáért, melynek eredményeként a megyei szakmai nap ismét egy emlékezetes és sikeres rendezvényként került lebonyolításra.

A „Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat következő állomása
Tihany lesz, az újabb megyei szakmai nap várhatóan 2017 őszén kerül megrendezésre.

Fabacsovics Zoltán
megyei főépítész, irodavezető

Összes hír 2009-től napjainkig