Accessibility Tools

Skip to main content

1848 azt üzeni: a szabadság oszthatatlan

2018. március 14

Koszorúzással kezdődött a Veszprém Megyei Önkormányzat és Badacsonytomaj Város Önkormányzata közös megemlékezése az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján.

A Történelmi Emlékparkban Földi István esperes mondott fohászt, majd az emlékezés virágait helyezte az a hősök kopjafájánál dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott, Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Krisztin N. László Badacsonytomaj polgármestere valamint a politikai pártok, helyi civil szervezetek és intézmények megjelent képviselői, de koszorúzott a kopjafánál Tarcsa Csaba megyei rendőr-főkapitány valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgató, Dányi Béla is.
     Nemzeti ünnepünk, március 15-e tükrözi legjobban magyarságunk lényegét: a szabadságszeretetet- így fogalmazott a megyegyűlés elnöke a Tatay Sándor Általános Iskolában rendezett ünnepségen. Polgárdy Imre azt is mondta: „az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vezetői és közkatonái egyszerűen bíztak önmagukban, saját és népük erejében, bíztak a maguk és a sokak igazában. Mertek cselekedni, képesek voltak döntést hozni, végül pedig mertek a szívükre hallgatni. Nem egy, nem tíz vagy ezer magyar, hanem tíz- és százezrek vállalták a cselekvést, csupán a szívük vezette őket.” A megyegyűlés elnöke kiemelte: „szabadság akkor lesz, ha mi, magyarok azzá válunk, amire képesek vagyunk, ha munkánk gyümölcsét a hazánk és családjaink javára tudjuk fordítani. Ezért aztán szabadok akkor leszünk, ha erős, független és határozott lesz az országunk.”
Polgárdy Imre szerint 1848–49 a magyarok egyik legnagyobb közös alkotása volt, hiszen ebben az alig másfél esztendőben létrejött mindaz, ami hazánkat a modern polgári átalakulás útjára kormányozta.
Az ünnepi szónok arra is emlékeztetett, hogy épp 170 éve annak, hogy megalakult az első magyar hadsereg. Polgárdy Imre úgy fogalmazott: több, mint másfél évszázad elteltével a hűség, a bátorság vagy a kitartás eszméje, mint katonai erények mit sem változtak, legfeljebb a kor kihívásai adnak új feladatokat katonáinknak. A 21. század magyar honvédői most épp az országhatár mellett teljesítenek szolgálatot és a haza védelmében vívnak meg nap mint nap egy másféle szabadságharcot az illegális bevándorlók százaival szemben.
Példaképekre ma is szükségünk van. Igaz ma nem a harctereken születnek a hősök, hanem a hétköznapokban. Ma is kellenek olyanok, akikre felnézhetünk, akik irányt mutatnak, akiknek erkölcsi, lelki tartása példa lehet mindannyiunk számára- erről már Krisztin N. László beszélt köszöntőjében. Badacsonytomaj polgármestere itt jelentette be azt is, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan megújulhat a helyi művelődési ház, a következő időszakban pedig több, mint egy milliárd forint összértékű pályázati támogatás érkezik a Balaton-parti városba.
A megemlékezésen a helyi általános iskola növendékei zenés irodalmi műsorukkal idézték vissza a 170 évvel ezelőtti eseményeket. A nemzeti ünnep alkalmából adták át a helyi önkormányzat által adományozott „Badacsonytomaj Város Elismerő Oklevele” kitüntetéseket, melyet idén hárman- Lukács László, Sipos Ferenc és Fekete Júlia - vehettek át a város polgármesterétől.

Badacsonytomaj1   Badacsonytomaj2 

 

Badacsonytomaj3   Badacsonytomaj4

Badacsonytomaj5

Badacsonytomaj6

Badacsonytomaj7

 

 

Összes hír 2009-től napjainkig