Accessibility Tools

Skip to main content

A magyar szabadság eszménye bennünk van

2018. március 16

A nemzet összetartásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk- fogalmazott ünnepi beszédében a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke Balatonkenesén, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére rendezett városi ünnepségen.

     Polgárdy Imre azt is mondta: „A magyar szabadság eszménye itt él a szívünkben, a lelkünkben, nemzeti önazonosságunk szerves része lett. Ezért tudott a magyar nép újra és újra talpra állni, folyton folyvást újra kezdeni. Ezért vagyunk 1100 éve Európa szívében, európai államként, európai példaként.”
     A megyegyűlés elnöke kiemelte: a szabadságot nem egy arctalan tömeg vívta ki. A szabadságot az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének teremtették meg. Köztük több mint egy tucat balatonkenesei bátor férfiú-közhonvédek, altisztek, őrmesterek és alhadnagyok.
    Polgárdy Imre ünnepi beszédében kitért arra is, hogy fontos az emlékezés, fontos, hogy majd dédunokáink is büszkén mutassanak azok névsorára, akiknek köszönhetjük, hogy él a magyar. Majd aláhúzta: Balatonkenesén példamutatóan végzik ezt a küldetést, méltóképpen őrzik az elődök emlékét, már több mint egy évszázada. Hiszen nemcsak a helyi református temető szép környezetében állítottak fából faragott emlékművet a kenesei nemzetőrök és honvédek emlékére, hanem a Balaton-parti település polgárai büszkék arra is, hogy Siómaros után az országban másodikként itt állítottak köztéri szobrot Kossuth Lajosnak 1899-ben, rajta a felirattal:

A szép Balatonnál légy hű néped őre
Nyiss utat, vezérelj boldogabb jövőre.
Óh, ragyogj előttünk mint szent égő oltár
Aki bilincsoldó Messiásunk voltál!

A művelődési központban rendezett megemlékezésen a helyi óvoda és iskola növendékei mellett a Pilinszky Irodalmi Színpad, a Szivárvány Népdalkör valamint a Pannónia Citerazenekar tagjai működtek közre.

Balatonkenese1

Összes hír 2009-től napjainkig