Accessibility Tools

Skip to main content

Közös utakon

2018. április 27

Határokat bontottunk le, hogy közös utakon járjunk és új hidakat építsünk- Hans Penz jellemezte így a Veszprém Megyei Önkormányzat és az Alsó-Ausztriai Tartományi Parlament elmúlt 26 éves kapcsolatát. Az osztrák tartományi vezetőt nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték a Megyeháza Szent István termében.

A partneri kapcsolatok elmélyítésében Hans Penznek meghatározó szerepe volt, emellett a leköszönő elnök jó és rossz időkben egyaránt figyelt Veszprém megyére, az elsők között nyújtott segítséget és anyagi támogatást a vörösiszap-katasztrófa idején is.
A partneri együttműködés 1992-ben kezdődött a Veszprém Megyei Önkormányzat és az Alsó-Ausztriai Tartományi Parlament között, a kooperációt évről-évre hasznos tartalommal töltötték meg a felek. A kapcsolatok erősítésében Hans Penz személye meghatározó volt. Lelkesedése, optimizmusa, munkája iránti szenvedélyessége példaértékű lehet sokak számára- fogalmazott köszöntőjében Polgárdy Imre. A megyegyűlés elnöke szólt arról is: nemcsak jó gyakorlatokat, jó példákat ismerhettek meg a felek, hanem közelebb került egymáshoz a két nemzet kultúrája, szellemi öröksége is.
A közösen megélt találkozások, a létrejött személyes barátságok érzelmi kötődést jelentenek Veszprém megyéhez- erről már a leköszönő tartományi elnök beszélt. Hans Penz azt is mondta, meghatotta és meglepte az is, hogy a régi dolgokat, melyek 26 év alatt történtek megtartották emlékezetükben a Veszprém megyeiek és jó érzésekkel gondolnak vissza ezekre. Ez azt is jelzi, hogy a közel 30 éves barátság valóban szilárd alapokon nyugszik.
Az ünnepségen a Magyar Honvédség Légierő Zenekara működött közre, Katona János együttese egy olyan indulót is játszott az osztrák elnöknek, mely 60. születésnapjára kifejezetten neki íródott.
Hans Penz egyébként 2008 óta volt az alsó-ausztriai tartomány elnöke, idén 68 évesen vonult nyugdíjba. Ebből az alkalomból egy herendi dísztárgyat kapott emlékül a megyei önkormányzattól.

 Pindex

Összes hír 2009-től napjainkig