Accessibility Tools

Skip to main content

Nemzeti összetartozás nélkül nincs nemzeti felemelkedés

2018. június 06

„Nemzeti összetartozás nélkül nincs nemzeti felemelkedés. Minden magyar felelős minden magyarért. Nincs határon inneni és határon túli magyar ügy, csak egyetlen magyar sorsközösség, egyetlen magyar ügy van”- a Veszprém megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke fogalmazott így a veszprémi országzászlónál, a Városháza előtti téren. A Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére a Fidesz helyi csoportja szervezett megemlékezést.

Polgárdy Imre azt is mondta: voltak idők, amikor június negyedikét csak gyásznapként tudtuk megélni, ez a nap ma már sokkal inkább az újrakezdés esélyének ünnepe.
Az ünnepi szónok szerint a Nemzeti Összetartozás Napja azt üzeni minden magyarnak, hogy közös jövőnknek és sikerünknek csak az együttműködésre való nyitottság, az egymás iránt tanúsított kölcsönös tisztelet lehet erős fundamentuma. Hozzátette: ezen a napon emlékeznünk kell azokra is, akik az elmúlt közel egy évszázadban megőrizték ezt az összetartozást. Megőrizték anyanyelvünket, megőrizték történelmünket, dalainkat és cserepekre tört közös életünk megannyi darabját karrierjük és érvényesülésük árán, sokszor a szegénység tudatos vállalásával. Ők Trianon igazi hősei- fogalmazott a megyegyűlés elnöke.
„Ha össze akarunk tartozni, meg kell találnunk az egymáshoz vezető utakat. Hiszem, hogy minden magyar azzal a küldetéssel születik, hogy szolgálja a nemzet megmaradását és értékeit megőrizze az egész emberiség számára. Ezzel együtt most, a mi legnagyobb feladatunk az, hogy becsülettel és tisztességgel éljük a jelent. Óvva nemzetünk, közösségeink összetartozását határainkon belül, és határainkon túl, megbecsülve a földet, ahol élünk!”- zárta gondolatait Polgárdy Imre.
Az ünnepségen Juhász Gyula „Trianon” című verse hangzott el, majd az emlékezés virágai kerültek az országzászló talapzatára. Az emlékműnél Polgárdy Imre a megyegyűlés elnöke és Porga Gyula Veszprém polgármestere közösen hajtott fejet.
Június negyedikét 2010-ben nyilvánította az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás emléknapjává, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve.

 index

Összes hír 2009-től napjainkig