Accessibility Tools

Skip to main content

A szabadság nemzete

2018. október 25

Közös megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a Veszprém Megyei Önkormányzat és Mihályháza Község Önkormányzata.

 

1956. október 23-a óta magyarnak lenni annyit jelent, mint a szabadság nemzetéhez tartozni. Azon a 62 évvel ezelőtti keddi napon lélekben újjászületett egy ország, aminek az egész földkerekség vált tanújává- fogalmazott a mihályházai sportcsarnokban rendezett megemlékezésen a megyegyűlés elnöke. Polgárdy Imre szerint a szabadság iránti vágy évszázadok óta kódolva van a magyar emberek lelkébe. Veszíthettünk csatákat, bukhattunk el szabadságharcokat. De sosem adtuk fel. Minden vereségből talpra álltunk. A szabadságot minden evilági hatalomnál többre tartottuk: Rákóczi, Kossuth és az ’56-os forradalmárok örököseiként ezért nevezhetjük magunkat a szabadság nemzetének. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke arról is beszélt, azon a 62 évvel ezelőtti őszi napon nemzedékek találtak egymásra egyetlen kimondott közös óhajtásban. Fiatal és lélekben fiatal magyarok milliói mondták ki egy emberként, hogy saját kezükbe akarják venni sorsuk irányítását. Kimondták, hogy szabadságot, demokráciát akarnak. Kimondták, hogy életük árán sem tűrik tovább az önkény és igazságtalanság ránk erőltetett kegyetlen rendszerét, melynek tíz- és tízmilliók váltak áldozataivá a 20. században. Polgárdy Imre hozzátette: 1956 októbere az 1848-ban megszületett politikai nemzetünk 20. századi magára találásának ünnepe. Az összefogásé, az egyetértésé, a közös értékeink melletti hitvallásé. Közös alap, amelyre jövőnket építhetjük. 

A házigazda, Mihályháza Község Önkormányzata nevében Mészáros Géza polgármester köszöntötte a megemlékezés résztvevőit. Beszédében a többi között kiemelte: a 750 fős település számára fontos a jelen, de még fontosabb a jövő. Mészáros Géza hangsúlyozta: hamarosan átalakul a falu főtere, ahol termelői piacot alakítanak ki, megújul a tornaterem és három energiapark is létesül helyben.
A Veszprém Megyei Önkormányzat és Mihályháza Önkormányzata közös ünnepségén a helyi asszonykórus, mihályházai Rezeda Néptánc Együttes valamint a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának táncosai működtek közre, majd a program zárásaként ’56 Te Csillag címmel zenés irodalmi összeállítást nézhettek meg a megemlékezők Vadkerti Imre és művésztársai előadásában.

mhindex

Összes hír 2009-től napjainkig