Accessibility Tools

Skip to main content

„Városépítészeti séták Veszprém megyében” rendezvénysorozat

2018. december 19

Balatonfüred, 2018. november 12.


A Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája, a Magyar Urbanisztikai Társaság és Balatonfüred Város Önkormányzata közös rendezvényeként, közel 60 fő részvételével tartottuk meg 2018. november 12-én Balatonfüreden a soron következő Veszprém megyei szakmai napot.

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza épületében megtartott rendezvényt dr. Bóka István, Balatonfüred város polgármestere nyitotta meg. Betekintés Balatonfüred város fejlesztési elképzeléseibe című előadásában foglalta össze a város életében jelentős fejlesztési terveket. 

Polgármester Úr előadását követően András IstvánBalatonfüred város főépítésze A megvalósult megújításokról címmel tartott érdekfeszítő előadást, melyben kitért néhány, a városban létrejött fejlesztésre.

Sugár Péter DLA, a Zsidó Kiválóságok Háza tervezője ismertette a rendezvény otthonául szolgáló épület sajátosságait A Zsidó Kiválóságok Házának tervezői bemutatása című előadásában (az előadás anyaga megtekinthető itt).

A délelőtt első részét Olti Ferenc, alapítvány elnök A Zsidó Kiválóságok Házának működése című előadása zárta, melyben betekintést nyújtott az épület mindennapjaiba.

Kávészünetet követő első előadó Varga Tamás DLA, építész tervező, a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékének egyetemi docense volt, A „Balatonfüred falu” tervezett rehabilitációja címmel tartott nagy ívű előadást az ófalu újragondolásáról (az előadásból a látványtervek, a makett fotók és a tetőfelülnézetű tervezett helyszínrajz megtekinthető itt).

Ongjerth Richárd, várostervező, a MUT elnökségi tagja Történeti településközpontok megújítása, hazai és nemzetközi példák című előadásában a közelmúlt közismert és sikeres városfejlesztési projektjeit mutatta be (az előadás anyaga megtekinthető itt).

Ezt követte Tóth Györgyi , a Városi Könyvtár igazgatójának előadása Fürediek és templomaik az eltelt századokban címmel. A jelenlévők a füredi szakrális épületek kialakulásának történetéről láthattak ritka fényképeket a Városi Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményéből (az előadás anyaga megtekinthető itt).

Az előadások záróakkordjaként Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázat bíráló bizottságának titkára mutatta be a pályázat díjazottjait, illetve foglalta össze a bíráló bizottság munkáját Az Év Balatoni Háza Építészeti Díjpályázat bemutatása című előadásában (az előadás anyaga megtekinthető itt).

A délutáni ökumenikus séta Balatonfüreden a Zsidó Kiválóságok Házánál kezdődött Olti Ferenc előadásával. Csodálatos időben, szikrázó napsütésben András István vezetésével a résztvevők ellátogattak a Fehér templomba, ahol Császár Attila református esperes és Bátki Dávid Géza református lelkész mutatta be a templomot. Ezután a Piros templomban Németh József atya és Szabó Ervin atya fogadta a résztvevőket, majd Németh Balázs építész foglalta össze a templom történetét. Ezt követően az Evangélikus templomban Gabnai Sándor evangélikus lelkész mutatta be az egyházközösség mindennapjait.

Tartalmas és szép napot tölthettünk el november 12-én Balatonfüreden, melyért köszönet valamennyi előadónak és szervezőnek, valamint Balatonfüred Város Önkormányzatának.

 

Fabacsovics Zoltán
Veszprém megye főépítésze

Összes hír 2009-től napjainkig