Accessibility Tools

Skip to main content

A legaktívabb megye- Elismerés Veszprém megyének az Európai Diáksport Napján

2019. szeptember 27

Az elmúlt években a Veszprém megyei iskolák valósítottak meg legnagyobb arányban diáksportnapot, ezért 2019-ben Veszprém megye kapta a legaktívabb megyének járó díjat. Az elismerést Polgárdy Imre a megyei közgyűlés elnöke vette át pénteken Budapesten, az Európai Diáksport Napja rendezvényen.

Az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day®, röviden: ESSD) magyar kezdeményezésből közel tíz év alatt nagyszabású nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. Ennek eredményeképpen 2018-ben már 29 ország közel 2,5 millió iskolás tanulója vett részt a rendezvénysorozaton. Ez az eredmény azt is jelenti, hogy az Európai Bizottság által útjára indított Európai Sporthéten az ESSD
mozgatta meg a legtöbb gyermeket a kontinensen. Magyarországon a program keretében 1.200 iskola mintegy 400.000 tanulója töltött testmozgással legalább két órát.
A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az idei évben is megszervezte az ESSD-t az Európai Bizottsággal
partnerségben, mint az Európai Sporthét egyetlen európai léptékű, oktatást érintő, kiemelt tematikus napját. A cél továbbra is az, hogy évről-évre minél több diákkal ismertessék meg a testmozgás nyújtotta pozitív élményeket és örömöt, mely megalapozhatja az egész életen át tartó igényt a rendszeres testmozgásra, sportolásra.
A kezdeményezés sikerét elismerve az Országgyűlés 30/2017. (XII. 13.) OGY határozatával
minden év szeptemberének utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította.
A Magyar Diáksport Szövetség évről évre elismeri a színes programokat szervező és minél nagyobb létszámú iskolai ESSD rendezvényeket. A tavalyi évtől pedig egy új elismerési rendszert is elindított, melynek keretében mindazok az iskolák, fenntartók, települési és megyei önkormányzatok, amelyek a legtöbbet teszik a diáksport és a tematikus nap népszerűsítéséért és hagyományainak ápolásáért, illetve a legsikeresebben végzik az iskolák toborzását az ESSD-re, díjazásban részesülnek.
Az ünnepélyes díjátadón részt vett Navracsics Tibor, az Európai Bizottság sport és oktatási területért is felelős biztosa, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Balogh Gábor a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is.

sport1  sport3  sport4  sport5

 

Összes hír 2009-től napjainkig