Accessibility Tools

Skip to main content

Egymillió csillag a szegényekért

2019. december 03

Veszprémből indult a Karitász jótékonysági akciója

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász hagyományosan minden év decemberében csatlakozik az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akcióhoz, amely idén Veszprémből indult. A résztvevők gyertyákkal világították be a Szentháromság teret, ahol minden egyes égő gyertya a nélkülözőkkel való sorsvállalást jelképezi.

Ez az alkalom lehetőséget teremt mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére, fontos számára a közösségünk és érdekli a szegény emberek sorsa. A gyertyákért felajánlott adományokból a Karitász a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja. Ételosztások, élelmiszercsomagok, kályhák és tűzifa nyújt majd valódi segítséget családok százainak. A szolidaritási hét december 8-án Pápán zárul majd. A katolikus karitatív akció egyébként 1998-ban Franciaországból indult a Párizsi Főegyházmegye kezdeményezéseként, amelyhez most 12. alkalommal csatlakozott a Veszprém- Főegyházmegyei Karitász.
Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi időszak a szeretetnek és a családnak is az ünnepe. Mindannyian törekszünk arra, hogy jobban odafigyeljünk a másikra, és próbálunk segíteni, ahol csak tudunk.
Istennek tudatos választása a szegény. Mi mindannyian rászorulunk arra, hogy lehajoljon felénk, hogy erőt öntsön tagjainkba, rászorulunk arra, hogy reményt, jövőt adjon számunkra. Amikor az ünnepre készülünk, ugyanezt az isteni gesztust szeretnénk megjeleníteni közösségeinkben fogalmazott köszöntőjében Udvardy György veszprémi érsek.
„Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.”- Kalkuttai Szent Terézt idézte beszédében a megyegyűlés elnöke. Polgárdy Imre elmondta: a Veszprém Megyei Önkormányzatnál igyekeznek az év minden időszakában ennek szellemében cselekedni. Részt vesznek jótékonysági gyűjtésekben, vagy épp a Főegyházmegyei Karitásszal együttműködve táboroztatnak megyebeli és határon túli, rászoruló, szegény sorban élő fiatalokat csopaki táborukban. A karácsony szépségét nem az ajándékok nagyságával kell mérnünk, hanem egy olyan ajándékkal, amiből mindenki részesülhet: ez pedig a szeretet, hogy önmagunkból mit adunk, mit tudunk adni önzetlenül barátainknak, felebarátainknak.- hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke.

csillag1  csillag2  csillag3

Fotók: Veszprémi Érsekség/Nagy Lajos

A Karitász adventi segélyprogramjaiba egyébként több módon is be lehet kapcsolódni:
• A 1356-os adományvonalon egy hívással 500 forinttal támogathatják a munkát.
• Csekkes befizetéssel, banki átutalással bármilyen összeggel hozzájárulhat a karácsonyi segélyprogramokhoz és évközi munkához is.
• Az egyházmegyei Karitász központokon és a meghirdetett gyűjtőpontokon keresztül egy helyi program támogatásába is bekapcsolódhat tárgyi vagy pénzadományával.

 

Összes hír 2009-től napjainkig