Accessibility Tools

Skip to main content

Bővülő nemzetközi kapcsolatok

2021. november 26

A napokban tartotta novemberi soros ülését a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése.
Az elmúlt évben Veszprém megyében összesen 2172 káresemény történt, ebből 782 tűzeset, 1390 műszaki mentés volt- derült ki Dányi Béla tűzoltó dandártábornok beszámolójából. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a hivatásos testület 2020. évi tevékenységéről tájékoztatta a megyegyűlés tagjait. A beszámolóból kiderül az is, hogy a műveletirányításhoz 14%-kal több bejelentés érkezett tavaly, mint 2019-ben. Szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt összesen 46 alkalommal vonultak egységek lakossági bejelentésre, kéménytűz pedig 60 esetben történt. Tűzeset következtében 2020-ban 32 fő sérült meg és négyen hunytak el- áll a katasztrófavédelmi tájékoztatóban.
Testvérmegyei partnerséget köt Veszprém megye és a Kis-lengyelországi vajdaság- erről is döntött a megyegyűlés az ülés keretében. A testvérmegyei kapcsolat létrehozását Witold Kozłowski a Kis-lengyelországi vajdaság vezetője kezdeményezte- tájékoztatott Polgárdy Imre. A megyegyűlés elnöke úgy fogalmazott: ez a döntés méltóképpen tükrözi a lengyel-magyar barátság iránti elköteleződésünket, így kiváltképp megtisztelő, hogy a vajdasággal szoros kapcsolat kiépítésén dolgozhatunk a jövőben.
Polgárdy Imre szerint Veszprém megye és a Kis-lengyelországi vajdaság gazdasági-, kulturális-, és földrajzi hasonlósága jelentősen megkönnyíti majd a közös projektek lebonyolításának lehetőségét.
A megyegyűlés elnöke elmondta: a Kis-lengyelországi vajdaság Dél-Lengyelország területén fekszik,
a régió fejlett közlekedési infrastruktúrával, erős gazdasággal, továbbá gazdag kulturális és turisztikai látványosságokkal, természeti- és ásványi kincsekkel rendelkezik, valamint az oktatási és vallási területeken végzett tevékenysége is kiemelkedő. Mindamellett a vajdaság fontos szerepet tölt be az ország agrárgazdasági ágazatában is. A kimagasló szőlészeti és borászati ágazat éppúgy jellemző a régióra, mint Veszprém megyére, továbbá a vajdaság megyénk borai iránti elismerését méltán tükrözi, hogy 2006 óta képzési programok keretében látogatásokat szerveznek a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe, valamint a somlói borvidék szőlészeteibe és pincészeteibe.
Az ülésen tárgyaltak még a képviselők a többi között Veszprém megye közösségi közlekedési helyzetéről, a megyebeli 4 és 5 számjegyű utak fejlesztési lehetőségeiről valamint Tájékoztató a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programról, a programmal összefüggő gazdaságösztönző tevékenységekről.

megye 1

megye 2

megye 3

megye 4

megye 5

 megye6

Összes hír 2009-től napjainkig