Accessibility Tools

Skip to main content

A méltóság diadala

2022. október 22

1956 a méltóság diadala volt. A magunkra találás, a közösség megélésének pillanata. Ezért minden megemlékezésben ott az esély, hogy újra megfogalmazzuk: mi az, ami fontos nekünk, magyaroknak- így fogalmazott Polgárdy Imre a megyegyűlés elnöke Szentkirályszabadján, ahol a Veszprém Megyei Önkormányzat valamint a település önkormányzata tartott közös megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából a helyi református templom előtti emlékműnél. Polgárdy Imre arról is szólt: bár nem fegyverrel, de ma is egyfajta szabadságharcot folytatunk a hagyományos értékeket, normákat és közösségeket gyengítő eszmék ellen. Ilyenkor mindig érdemes ’56 hőseire gondolnunk, hisz mi is csak akkor jutunk előbbre, ha az egyéni célok helyett a közösség érdekeit tartjuk szem előtt. Az ünnepi szónok kiemelte: ebben a forradalomban a magyar nép a szabadság nemzeteként született újjá. Mi, magyarok hűek maradtunk. Hűek mindahhoz, ami igazán fontos a számunkra. Legfontosabb eszményeinkhez: a szabadsághoz, függetlenséghez, az önrendelkezéshez.

Köszöntötte a megemlékezőket a térség országgyűlési képviselője is. dr. Kontrát Károly a többi között azt mondta: a mi nemzedékünk soha nem gondolta volna, hogy a hőseink előtti tisztelgést ismét a háború közelsége fogja beárnyékolni. Magyarország szabadságáért folytatott harca nem ért véget, újra és újra meg kell védeni azt. Az országgyűlési képviselő hozzátette: hazánk mindig kész volt megvívni ezt a harcot, erről tanúskodik történelmünk is.

Ami 1956-ban történt velünk itt Magyarországon, máig reményt és erőt ad. Százezrek álltak egymás kezét fogva városaink főterein, százezrek ölelték meg egymást ismeretlenül- hangsúlyozta a megemlékezésen Szentkirályszabadja polgármestere. Pál-Gyarmati Katalin szerint a nemzet közös szívdobbanása olyan erős volt, hogy még azok is megérezték, akik nem akarták. Ne feledjük hát 56 üzenetét, akkor lettünk erősek és megállíthatatlanok- tette hozzá.

Az ünnepi műsorban a Veszprémi Petőfi Színház művészei Gaál Attila Csaba és Pásztor Márk működtek közre zenés irodalmi összeállításukkal. A megemlékezés végén koszorúk kerültek az református templom előtt álló emlékmű tövébe.

 megye00

Összes hír 2009-től napjainkig