Accessibility Tools

Skip to main content

Paradigmaváltás után az önkormányzatok

2023. december 17

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése alakuló ülésének évfordulója alkalmából tartottak ünnepi megemlékezést a Megyeháza Szent István termében.

„33 évvel a megyegyűlés megalakulása után egy új kezdet lehetősége teremtődött meg mindannyiunk számára azzal, hogy 2023-ban Veszprém s vele a Bakony és a Balaton térsége Európa Kulturális Fővárosa lehetett”- fogalmazott köszöntőjében Polgárdy Imre. A vármegyei közgyűlés elnöke emlékeztetett: a Veszprém-Balaton-Bakony régió közös erővel mutatta meg a világnak értékeit, kulturális sokszínűségét. E fontos küldetés kapcsán az EKF csapata kiváló partnerekre talált településeinkben, ugyanis a program megvalósításához Veszprém vármegyéből 92 település csatlakozott.

Az új kezdet napja azonban még csak most érkezik, miután lezárul ez a sikeres program. Rajtunk múlik ugyanis, hogyan használjuk ki azokat a lehetőségeket, amit a cím elnyerése hozott Veszprémnek, és az egész vármegyének- hangsúlyozta az elnök.

Az ünnepi megemlékezés szónoka Veszprém polgármestere volt. Porga Gyula a többi között arról szólt, hogy az az önkormányzat lehet sikeres, amely észreveszi a kínálkozó új lehetőséget. Az önkormányzatok 2010-től egy paradigmaváltáson mentek keresztül. Ma már nem az üzemeltetés és az intézményfenntartás napi gondjaira kell az energiákat fordítani, hanem sokkal inkább a városfejlesztés és közösségépítés lett az önkormányzatok feladata- hangsúlyozta a veszprémi polgármester. Porga Gyula kitért arra is, a három megyei önkormányzat-Veszprém, Somogy és Zala- az első megkeresésre igent mondott az EKF Program kapcsán. Ezzel egy olyan egységet sikerült kialakítani, ami Bakonybéltől Marcaliig, Sümegtől Siófokig tart, 116 önkormányzat lett része a programnak.

Ünnepi műsort az Era Nova Kamarazenekar adott, majd Polgárdy Imre és Porga Gyula közösen koszorúzták meg azt az emléktáblát, amely az alakuló ülésnek állít emléket.

Összes hír 2009-től napjainkig