Accessibility Tools

Skip to main content

Bővülő nemzetközi kapcsolatok

2024. február 15

Szentkirályszabadján a polgármesteri hivatalban tartotta kihelyezett munkaülését a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése. Pál-Gyarmati Katalin polgármester köszöntötte a testület tagjait, majd ismertette az elmúlt időszak főbb fejlesztéseit és betekintést adott a település mindennapi életébe.

Tovább bővülnek a vármegye nemzetközi kapcsolatai, hiszen a vármegyegyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy együttműködési megállapodás kerüljön megkötésre Veszprém vármegye valamint a mongóliai Bayankhongor tartomány között. A testvérkapcsolat létrehozását a mongol tartomány polgármestere kezdeményezte még a tavalyi évben.

A partneri együttműködés a tervek szerint kiterjed majd a gazdaságfejlesztés, a mezőgazdaság, az oktatás, a turizmus, a kultúra valamint a foglalkoztatás területére is. Polgárdy Imre, a vármegyegyűlés elnöke az ülésen elmondta: az együttműködési megállapodást várhatóan március elején írják majd alá a felek Veszprémben.

Bayankhongor egyébként Mongólia 21 tartományának egyike, amely az ország középső-délnyugati részén helyezkedik el. A tartomány változatos földrajzi területét északon a hegyvidéki és erdős Khangai, a központi sztyepp régió és a délen található száraz Góbi-sivatag alkotja. A tájegység több kulturális és turisztikai látványossággal, épített- és természeti kinccsel rendelkezik, továbbá vallási területeken végzett tevékenysége is kiemelkedő. A térség fő ágazata a mezőgazdaság.

A kihelyezett munkaülésen zárt ülésen döntöttek a képviselők a Dr. Komjáthy László-díj adományozásáról, de a többi között elfogadták a közgyűlés tagjai a Veszprém Vármegyei Önkormányzat 2024. évi költségvetését valamint az Európa Kulturális Fővárosa Program eredményeiről szóló tájékoztatót, valamint döntöttek egy együttműködési megállapodás megkötéséről is az MBH Bank Nyrt.-vel.

Összes hír 2009-től napjainkig