Accessibility Tools

Skip to main content

Testvérmegyei szerződés a mongóliai Bayankhongor tartománnyal

2024. március 11

Polgárdy Imre a vármegyei közgyűlés elnöke valamint a mongóliai Bayankhongor tartomány polgármestere látták el kézjegyükkel a testvérmegyei megállapodást Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke valamint a mongol házelnök jelenlétében.

A felek még tavaly vették fel a kapcsolatot Obrusánszky Borbála nagykövet közvetítésével, a vármegyei közgyűlés pedig februári ülésén egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amely felhatalmazta az elnököt a szerződés aláírására.

Polgárdy Imre köszöntőjében a többi között úgy fogalmazott: "bízom abban, hogy a fejlődés érdekében segíthetjük egymást nemcsak a gazdaság, a kultúra, az oktatás, hanem az idegenforgalom, a mezőgazdaság és a foglalkoztatás területén is."

A nemzetek közötti hivatalos kapcsolatok nemcsak az országoknak jók, hanem arra is hivatottak, hogy az emberek, a közösségek között teremtsenek kapcsolatot- hangsúlyozta az aláírást követően Kövér László házelnök.

A partnerségi megállapodás ünnepélyes aláírásán a Lovassy Kamarazenekar adott műsort.

A mongol-magyar delegáció egy rövid sétát is tett Veszprémben, a várban Udvardy György érsek fogadta őket, az érsekség orgonamuzsikával is kedveskedett a vendégeknek.

Bayankhongor egyébként Mongólia 21 tartományának egyike, amely az ország középső-délnyugati részén helyezkedik el. A közel 116 000 km²-n elterülő térségen belül 20 járás található. A tájegység több kulturális és turisztikai látványossággal, épített- és természeti kinccsel rendelkezik, továbbá vallási területeken végzett tevékenysége is kiemelkedő. A térség fő ágazata a mezőgazdaság.

Összes hír 2009-től napjainkig