Accessibility Tools

Skip to main content

Szabadság és hűség

2024. március 19

1848/1849 története tele van kiváló emberi teljesítményekkel, amelyek még ennyi idő távlatából is élővé teszik számunkra a múltat. Emberekkel, akik nemcsak meghalni tudtak Magyarországért, de élni, dolgozni, küzdeni is érte- fogalmazott Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke a vármegyei önkormányzat és a várpalotai önkormányzat közös megemlékezésén, a Thury-vár dísztermében. A vármegyei közgyűlés elnöke a többi között arról is szólt: a márciusi ifjak tudták és hittek abban, hogy a polgári átalakulás csak akkor sikerülhet, ha azt minél többen a magukénak érzik. Ha a szabadságnak színe, formája, értéke és értelme lesz. Szabadság és hűség – ez adja március 15-e erejét- tette hozzá az elnök.

Az ünnepségen adták át a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Pro Comitatu díját, amelyet Magyar János építészmérnök vehetett át. A műszaki szakember a szépség, a stílus és a harmónia megteremtésének képviselője, nevéhez fűződik a többi között a Gizella és a Jutas vitéz kilátó, de Magyar János fontos szerepet töltött be a Veszprémi Állatkert rekonstrukciójában is- hangzott el a méltatásban.

A vármegyei ünnepség keretében adta át Campanari-Talabér Márta polgármester azokat a tanulmányi ösztöndíjakat, melyet a várpalotai önkormányzat alapított a tanulás értékének megbecsülése érdekében. Az ösztöndíjat mintegy 80 helyi fiatal vehette át.

A megemlékezésen a Várpalotai Zeneiskola növendékei adtak ünnepi műsort, a Picinkák Csoport a Nyirettyű népzenei együttes kíséretében 48-as huszárnótákat és katonadalokat énekelt.

Összes hír 2009-től napjainkig