Accessibility Tools

Skip to main content

„Urbanisztikai séták Veszprém vármegyében” rendezvénysorozat Balatonalmádi, 2023. november 16.

2023. november 22

Veszprém vármegyében az idei évben másodszor került megrendezésre az urbanisztikai rendezvénysorozat keretében megvalósuló szakmai nap. Ezúttal Balatonalmádi városa, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár épületében adott helyet a rendezvénynek. A méltán sikeres és igen tartalmas szakmai nap, Balatonalmádi város régmúltjának és jövőképének bemutatását követően, kitért a napjainkban egyre nagyobb teret szerző közösségi tervezés metodikájára is.

Az esemény moderátora Fabacsovics Zoltán vármegyei főépítész köszöntőjét követően, Polgárdy Imre a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke nyitotta meg az „Urbanisztikai séták Veszprém vármegyében” programsorozat Balatonalmádiban lezajlott rendezvényét.

Elsőként Fabó Péter Balatonalmádi Város Polgármestere tartott előadást „Az önazonos Balatonalmádi” témában. (Az előadás anyaga megtekinthető itt.)

A jövő Almádijáról, gyermekeink életteréről Kajári Gyula, Balatonalmádi város Pénzügyi Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke beszélt. (Az előadás anyaga megtekinthető itt.)

Berki Bálint, Balatonalmádi város főépítésze betekintést nyújtott a város rendezési terveibe, az elmúlt száz esztendőt áttekintve. Főépítész úr előadásában kitért még a város egyik meghatározó problematikájára, ami egyben az előadásának a címe is volt „A hiányzó városközpont?”-ra. (Az előadás anyaga megtekinthető itt.)

Rövid szünet után Salamin Géza a Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöke tartott előadást a „Közösségi tervezésről nemzetközi perspektívában” címmel. (Az előadás anyaga megtekinthető itt.)

Ferik Tünde mediátor, vezető településtervező (Völgyzugoly Műhely Kft.) a közösségi tervezés hazai jó példáit, illetve jó gyakorlatait mutatta be. (Az előadás anyaga megtekinthető itt.)

A záró előadást Gauder Péter, urbanista tartotta „A közösségi tervezés mint eszköz – törekvés és lehetőségek Balatonalmádiban” témában. (Az előadás anyaga megtekinthető itt.)

Gauder Péter és Kajári Gyula az előadásokat követően közösen jelentette be a „BUM” (Balatoni Urbanisztikai Műhely) megalakítását, melyet támogatva Fabó Péter polgármester úr jelezte, hogy ennek Balatonalmádi városa helyet kíván biztosítani. A BUM keretében belül negyedéves gyakorisággal szeretnék a Balaton meghatározó társadalmi-gazdasági szereplőit leültetni, törekedve közös gondolkodásra, együttműködésre mind a piaci szereplők, mind az önkormányzatok és hatóságok között.

A szakmai nap délutánján, a rendezvény több mint félszáz résztvevője az érdekes és tartalmas előadásokat követően, Berki Bálint városi főépítész vezetésével vett részt a városi sétán. A séta első helyszíne az 1960-as évek második felében épült Auróra szálló, a jelenleg Hunguest Hotel BÁL Resort Balatonalmádi épülete volt, melynek 13. emeletén lévő tetőbárja (Skyrose bar) 270 fokos csodás panorámát kínált - a résztvevők számára - a Balatonra és a Balaton-felvidékre. Ezt követően a városközpont megtekintése, majd a „4 m-es” partszakasz és a strand főépületének, illetve telkének érintésével folytatódott a séta, majd a városközpontba visszatérve fejeződött be a program.

Fabó Péter polgármester úrnak ezúton is köszönjük, hogy a rendezvény technikai feltételeit biztosította, szíves vendéglátása és nem utolsó sorban az elhangzott kiváló előadások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy most is egy sikeres és eredményes szakmai napot tarthattunk.

Összes hír 2009-től napjainkig